Connect with us

BiH

U bolnici u Novoj Biloj zamijenjene bebe!

Jajce Online

Published

onU bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad.
Ovo, u najmanju ruku, traumatično iskustvo doživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana.
Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je preksinoć redakciji “Dnevnog Avaza” stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene.
Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.
Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je mnogo više kose nego dan prije.
“Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana”, opisuje se u pismu koje je upućeno “Avazu”.
Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se tačno radi, majkama je saopšteno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.
Direktor bolnice, dr. Velimir Veljan potvrdio je za pomenuti list da se traumatični slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala “nekoliko dana”, kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće.
“Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grašku i pozvali smo ih”, tvrdi dr. Veljan.
Dodaje da su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o “ružnom iskustvu”.
Glavna sestra je, kako je potvrdio direktor bolnice, kažnjena i smijenjena je sa te pozicije.
“Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, također, premještene”, rekao je dr. Veljan.
 
 
(Avaz.ba)
Objava U bolnici u Novoj Biloj zamijenjene bebe! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Ana Marija Perak Marceta

    12/03/2019 at 20:34

    Dijana Vidovic Barac, zamisli da su naše zamijenili, tebi dvoje, meni jedno 🤔😜

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.