Connect with us

BiH

U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme

Avatar

Published

on

U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme

U Brčko distrikt BiH u utorak je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 maraka koja će se koristiti u borbi protiv koronavirusa.

U Brčko distrikt BiH u utorak je u prvoj pošiljci iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 maraka koja će se koristiti u borbi protiv koronavirusa.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela i da se naredne sedmice očekuje i druga pošiljka u kojoj će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

“Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali kako bi zaštitili prije svega i sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobivamo dovoljne količine zaštitne opreme i da možemo konstatirati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori s virusom korona”, kazao je Milić.

Dodao je da su na svu sreću preventivne mjere koje su poduzete u prethodnom periodu dale dobre rezultate.

“Mi smo na neki način kupili vrijeme da spriječimo udar na naše zdravstvo i nalazimo se u prilično dobroj situaciji da možemo već planirati relaksaciju mjera i naredbi koje smo donijeli u prethodnom periodu”, kazao je Milić.

Pritom je podsjetio kako je Štab na jučerašnjoj sjednici zadužio Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, JZU “Zdravstveni centar Brčko”, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu i još neke institucije, da sačine jedan dinamički plan ublažavanja mjera i naredbi Kriznog štaba.

“Narednih dana možemo očekivati i da se stanje na prostoru Distrikta koje je uvedeno 11. marta odlukom Vlade o proglašenju stanja opće opasnosti polako uvodi u neke normalne tokove”, istaknuo je Milić.

Gradonačelnik je upozorio da se, ipak, mjere fizičke distance i druge mjere koje se preporučuju od Svjetske zdravstvene organizacije moraju poštovati i pritom izrazio nezadovoljstvo zbog nepoštovanja mjera na tržnici Klanac.

“Informiran sam da se na tržnici Klanac te mjere, čini mi se, ne poštuju i mi ćemo pratiti to stanje, pokušat ćemo osigurati funkcioniranje i te tržnice na način kako to predviđaju neka pravila i procedure. Ukoliko se i dalje budu kršile mjere, bit ćemo prinuđeni da ponovo obustavimo rad te tržnice. Građani moraju biti svjesni opasnosti da ovo još uvijek nije završeno i da svoje ponašanje i dalje prilagode preporukama i naredbama Vlade”, naglasio je Milić.

Voditelj Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da će pristigla pošiljka iz Kine pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore s trenutnim stanjem.

“Mi smo se do sada na određeni način snalazili nabavljajući manje količine od domaćih proizvođača ili domaćih uvoznika. Međutim, ovo će sada relaksirati situaciju u radu. Kriza je dostigla vrhunac i nadam se da će se uskoro početi i s popuštanjem određenih mjera”, rekao je Pezerović.

On je u izjavi za medije kazao da je bivši objekt “Cicibela” uspostavljen kao karantin za sve osobe koje su s područja Distrikta i koje ulaze u svoju zemlju iz inostranstva.

“Te osobe po odluci Štaba bit će odmah poslije ulaska u zemlju pregledane i upućene u karantin na 14 dana. Znači, svi oni koji dolaze neće moći ići kući, kao što je bilo do sada, nego će morati provesti 14 dana u karantinu. Tu imamo jedanaest prostorija i može primiti preko 30 osoba”, kazao je Pezerović.

Nakon prijema pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruge za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva za doprinos u borbi protiv virusa korona, saopćila je Vlada Distrikta.

Klix.ba

Objava U Brčko iz Kine stiglo oko 4,5 tone zaštitne opreme pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement