Connect with us

Jajce

U četvtak počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Avatar

Published

on

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce počet će u četvrtak u džematu Pšenik kada će se proučiti Jasin i dova pred teravih-namaz za Hazima Šahmana koji je prilikom poslijeratnog povratka zapaljen na kućnom pragu 3. avgusta 1997. godine.

U petak je predviđena džuma -namaz u džematu Kokići, isti dan bit će upriličen iftar za šehidske porodice, dok su večernji sati rezervisani za centralnu mevludsku svečanost u džamiji Esme sultanije. Sutradan, 1. juna pred teravih-namaz u Cvitoviću će se proučiti Ja’sin i dova za duše šehida ovoga kraja.
Centralni dio manifestacije bit će obilježen u Jezeru. Ova tradicionalna manifestacija bit će održana u nedjelju 2. juna u 12 sati, simboličnim “bacanjem” cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

U Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga.
Isti dan predviđen je mevlud u Šipovu poslije teravije namaza  kada će se i završiti ovogodišnja manifestacija.
Osim toga na području jajačkog Medžlisa u toku godine održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su: “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995” i “Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995”.

 
(MIZ Jajce/Jajce Online)
 
 
 
 

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement