Connect with us

BiH

U Derventi 30 porodica useljava u novoizgrađenu zgradu

Avatar

Published

on

U Derventi 30 porodica useljava u novoizgrađenu zgradu

BiH

Regionalni stambeni program

Do sada je zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Ukupno 30 porodica raseljenih lica i povratnika u opštini Derventa trajno rješavaju stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svečana dodjela ključeva stanarima koji useljavaju u nove stanove bit će održana u srijedu s početkom u 12 sati ispred novoizgrađene zgrade u Derventi u ulici Vase Pelagića 25.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 miliona eura do kraja trajanja programa biće osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda od 2020. do 2022. godine, navode iz ministarstva.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i još nekoliko zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB), koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, zaključuju iz ministarstva.

Fokus.ba

Objava U Derventi 30 porodica useljava u novoizgrađenu zgradu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement