Connect with us

BiH

U dijelovima RS cijena goriva 1,75 KM, što je sa FBiH?

Avatar

Published

on

U dijelovima RS cijena goriva 1,75 KM, što je sa FBiH?

U dijelovima RS cijena goriva 1,75 KM, što je sa FBiH?

Pad cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu nastavio je obaranje cjenovnika i u BiH, pa je tako na području Prnjavora gorivo moguće točiti i za 1,75 KM, a ovaj trend bi, tvrde stručnjaci, trebale slijediti i ostali vlasnici benzinskih crpki jer imaju prostora da benzin i dizel snize na ispod dvije marke.

Istovremeno, cijene u Banja Luci i dalje su znatno veće i iznose od 2,17 KM pa naviše, dok je Semberija, tradicionalno, mnogo jeftinija, pa je gorivo moguće usuti za oko dvije marke po litru.

Milorad Slavuljica, vlasnik benzinske pumpe u kojoj Prnjavorčani, te svi koji prolaze kroz ovu općinu, gorivo mogu sipati za 1,75 KM po litru, ističe kako nije u pitanju kratkoročna cijena niti akcija.

“I benzin i dizel na toj našoj pumpi koštaju 1,75 KM i tako će ostati dok ne dođe do promjene nabavne cijene. Osnovni razlog je to što je gorivo pojeftinilo na svjetskoj burzi. Osim toga, imamo u blizini jednu pumpu koja je snižavala cijene pa smo se i mi na to odlučili”, naveo je Slavuljica za “Nezavisne”.

On dodaje kako su na njegovim ostalim benzinskim srpkama cijene više, ali ne isključuje mogućnost da će ih sniziti.

“Svakako da ću razmišljati o tome da našim potrošačima u ovoj teškoj situaciji spustimo cijene na što je moguće niže iznose. I drugi imaju prostora da spuste cijene”, uvjerava Slavuljica.

Ipak, u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS navode kako je u svim lokalnim zajednicama u RS nedavno došlo do pojeftinjenja goriva, te da zasad nema naznaka da će doći do novog pada.

“Na nekim pumpama gorivo je pojeftinilo za sedam do deset feninga, a na nekim i više od toga. U međuvremenu, nije bilo promjena kada je riječ o rafinerijskim cijenama. Ako bi došlo do korekcija rafinerijskih cijena, može doći i do promjena na benzinskim pumpama”, potvrdio je za “Nezavisne” Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

Međutim, izvor “Nezavisnih”, koji godinama prati kretanja kada je riječ o energentima, tvrdi da svi prometnici imaju još prostora da snize cijene.

“Ako je rentabilno vlasniku te benzinske crpke u Prnjavoru, zašto nije ostalima? Pratio sam i najnovije cijene na svjetskom tržištu, ali i rafinerijske, i tvrdim da bi gorivo na svim pumpama trebalo da košta dvije marke, ili ispod toga. Ma nema nikakve dileme o tome”, navodi sagovornik.

Cijene goriva u FBiH su i dalje daleko iznad dvije marke.

(Srednjabosna.com)

Objava U dijelovima RS cijena goriva 1,75 KM, što je sa FBiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement