Connect with us

Jajce

U Divičanima obavljeno 47 mamografskih pregleda

Avatar

Published

on

U sklopu “Dana zdravlja” koje organizira Udruženje “Think pink – zajedno smo jedno” u saradnji s udruženjem žena oboljelih od karcinoma dojke “Nada” Jajce, uz provođenje svih epidemioloških mjera, s mobilnim mamografom danas su izvršili pregled kod 47 žena s područja naše općine.

Dani zdravlja tokom kojih se ženama širom Bosne i Hercegovine, s fokusom na udaljene lokacije, pružaju usluge besplatnih mamografskih pregleda, spašavaju živote. Udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ kroz brojne aktivnosti radi na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke s naglaskom na prevenciju i rano otkrivanje ovog oboljenja, razbijanju predrasuda i stigmatizacije vezane uz karcinom dojke, te generalno na promociji zdravih stilova života i unapređenja i očuvanja zdravlja stanovništva.

U Bosni i Hercegovini, karcinom dojke je još uvijek oboljenje koje odnosi najviše života među ženama. Svake godine oko 1.300 žena otkrije da ima karcinom dojke.

Iako ne postoji centralizirana baza podataka, zabilježeno je da u našoj državi borbu s bolešću izgubi najmanje 500 žena godišnje. Pored nepostojanja zvaničnog registra osoba oboljelih od malignih oboljenja, u Bosni i Hercegovini ne postoji razvijen program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te veliki broj žena ne ide na redovne preglede.

Iz tog razloga u velikom broju slučajeva, karcinom dojke se otkrije u kasnoj fazi, kad su šanse za izlječenje minimalne. Inače, karcinom dojke je u velikom procentu izlječiv ako se otkrije na vrijeme, te je program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement