8.9 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
Dobretići Jajce

U Dobretićima otkrivena bista biskupa fra Marka Dobretića

Dana 20. studenog, prije svete mise, dobretićki župnik skupa sa vjernim pukom blagoslovio je bistu biskupa fra Marka Dobretića.
Bista je djelo akademskog kipara Denisa Dražetića, sina pougarskog kraja, a odlivena je ljevaonici umjetnina u Tramošnjici, akademskog kipara Ante Jurkića.
Ovaj projekt financiralo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture I športa ŽSB, općina Dobretići te župa Dobretići. Kamen je donirala tvrtka BX kamen d.o.o. Jajce.
Biskup fra Marko Dobretić rođen je 1707. u Brnjićima. Od oca Mate i majke Katarine iz Jezera kod Jajca pa se tako Marko spominje i kao Jezerac-Jezerčić. Krsno ime mu je bilo Juro.
Srednjoškolsku izobrazbu primio je u franjevačkom samostanu u Fojnici, filozofsko-teološku započeo u Dalmaciji, a dovršio 1740. g. u Firenci. U Italiji je od 1740. do 1757. godine predavao filozofiju, dogmatiku i moralno bogoslovlje na raznim teološkim učilištima. Po povratku u Provinciju Bosnu Srebrenu obavljao je dužnosti definitora, kustosa i u dva navrata je bio provincijalom Bosne Srebrene (1758. – 1762. i 1768. – 1771.). Zatvoren prigodom boravka u Fojnici 1764. godine. Izveden pred sud pred pašom u Travniku i oslobođen uz veliku otkupninu. Poslije smrti biskupa Bogdanovića, a na prijedlog splitskog nadbiskupa, Propaganda ga je izabrala za apostolskog vikara u Bosni (1773. – 1784.). Godinu prije posvećen za naslovnog biskupa eretrijske biskupije, tj. mjesta Eretrije na otoku Eubeja u Egejskom moru. 12. prosinca posvetio ga splitski nadbiskup Ivan Luka Garanjin, a ko-konsekratori su bili ninski biskup Ivan Krstitelj Jurileo i trogirski biskup Ivan Antun Miočević. Biskup je bio do 1784. godine. Nastojao reformirati glagoljaše. Naglasak reforme bio je na bogoslovnom obrazovanju.
Fra Marko Dobretić je kao apostolski vikar obavio tri biskupske vizitacije (1773., 1777., 1780.) i o njima izvijestio Kongregaciju za raširenje vjere. Njegova biskupska izvješća, vrijedan su izvor za povijest Bosne i Hercegovine onoga vremena. Iza sebe je ostavio priručnik iz moralne teologije Kràtko skupgliegne chiudorednè, illiti moralne bogoslovcze svarhu sedam Katoliçanske Czarkvè Sakramenatah… za obchienuh sluxbu Paràkah, ilti Xupnikah Nàroda Slovinskoga. (Ancona 1782.). Priručnik je bio namijenjen svim onima koji podjeljuju i primaju sakramente, misionarima, župnicima i ispovjednicima. Sudeći po službama koje je obnašao i teološkim radovima koje je ostavio iza sebe, fra Marko Dobretić je bio vrlo naobražen čovjek i smatra se jednim od najboljih teoloških pisaca među bosanskim franjevcima.
Umro je 8. siječnja 1784. u 77. godini života u Fojnici gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi

Povezane vijesti

Načelnica Ružičić u predramazanskoj posjeti glavnom imamu

Jajce Online

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić posjetio Jajce

Glavni Urednik

Besplatan parking u Jajcu?

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!