Connect with us

BiH

U Federaciji BiH od početka godine 958 oboljelih od morbila

Avatar

Published

on

U Federaciji Bosne i Hercegovine od početka godine do 17. maja registrovano je ukupno 958 oboljelih od morbila, pokazuju izvještaji sa terena, javlja Anadolu Agency (AA).
Najveći broj oboljelih registrovan je u Sarajevskom kantonu (75,4 posto). Broj oboljelih u Srednjobosanskom kantonu je u porastu (17 posto od ukupnog broja registrovanih).
Prema kompletiranim podacima iz baze podataka, nešto manje od polovine oboljelih su djeca u dobi od 1-4 godine. Bolest se registruje i kod mlađih od godinu i starijih od 30 godina. Obolijevaju u nešto većem broju osobe ženskog spola.
Oboljeli su najčešće nevakcinisani (86,3 posto), nepotpuno vakcinisani (3,4 posto) i nepoznatog vakcinalnog statusa (9,1 posto).
U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 752 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 24. maja ove godine.
U KS je u 14 dana registrovano 75 novooboljelih. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad – 275 i Novo Sarajevo – 135. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 89 slučaja, Stari Grad 36, Ilidža 149, Vogošća 48, Hadžići i Ilijaš po devet, a u Trnovu dva slučaja morbila.
Najviše oboljelih, i to 256, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.
Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.
Najviše zaraženih morbilima – 689, nevakcinisano je, zatim 24 slučaja nepotpune vakcinacije i sedam slučaja vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 24. maja.
Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 24. maja iznosi 127.
Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.
 
 
(Fokus.ba)
Objava U Federaciji BiH od početka godine 958 oboljelih od morbila pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement