11.1 C
Jajce
Srijeda, 28 veljače, 2024
Hrvatska

U Hrvatsku stigao novi soj koronavirusa – Kraken

Radi se o podvarijanti BA.5 koronavirusa u koju spada i soj Kerber, a zasad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. Capak je i ranije naglasio kako se radi o varijantama koje se brže šire te su zaraznije

Kraken, naziv je novog soja koronavirusa koji je službeno stigao i u Hrvatsku, doznaje HRT. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak  i ranije je potvrdio kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

– Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken, izjavio je tada Capak.

Inače, radi se o podvarijanti BA.5 koronavirusa u koju spada i soj Kerber, a zasad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. Capak je i ranije naglasio kako se radi o varijantama koje se brže šire te su zaraznije.

– Kerber i Kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest, rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine.

Inače, Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kazao je kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u Europi, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

Ipak, u SAD-u se trenutno ova varijanta ubrzano širi, pa je tako u nekoliko tjedana prešao s 4 posto sekvencioniranih slučajeva na čak 40. Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost, među kojima je i voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove koja je kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje “javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti”, odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja

vecernji.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Urađena usporedba cijena osnovnih namirnica u zemljama regije, evo detalja

Glavni Urednik

U Zagrebu održana donatorska večera za obnovu svetišta Svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju

Glavni Urednik

Dalić: Primili smo šokantan gol. Uvijek lošije ulazimo u kvalifikacije

Glavni Urednik