14.8 C
Jajce
Subota, 21 svibnja, 2022
Sport Volim Jajce

U IME OCA, SINA I DUHA SVETOGA: Tri ljiljana predstavljaju Sveto Trojstvo. Radi se o staroj hrvatskoj heraldici plemićke kuće HrvatinićaObitelj Hrvatinić, koja potječe iz okolice Jajca bila je u rodu s hrvatskim banovima Pavlom i Mladenom Šubićem. Hrvoje Vukčić Hrvatinić bio je veliki vojvoda Bosne, vojvoda Splita, te ban Dalmacije i Hrvatske.

Grb obitelji Hrvatinić sastojao se od crvenoga polja na kojemu je koso udesno bila zlatna greda s tri srebrna ljiljana, a njoj sa svake strane po jedan srebrni križ. Iznad grba bila je kaciga sa zlatnom krunom nad kojom oklopljena ruka drži zlatni mač. Desno su bila dva lebdeća crvena križa, a lijevo tri lebdeća zlatna ljiljana.
Obitelj Kotromanić poznata je od sredine 13., pa sve do sredine 15. stoljeća, a njezini su članovi isprva bili bosanski banovi, ponekad i kao vazali bribirskih knezova, a potom, uz prekide, i samostalni vladari Bosne.

Ova je obitelj bila i rodbinskim vezama u bliskom odnosu s Anžuvincima, jer se kći Stjepana II. Kotromanića, Elizabeta, udala za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. također je u svome grbu imala heraldički simbol ljiljana koji potječe iz grba Anžuvinaca.
Kroz cijelu svoju vladavinu Kotromanići su bili u jačem ili slabijem vazalskom odnosu prema hrvatsko-ugarskim kraljevima. Grb obitelji Kotromanić, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana.

HDZ ga predlagao za grb države BIH
1992. godine grb sa zlatnim ljiljanima, načinjen prema grbu Kotromanića prema prijedlogu Hrvatske demokratske zajednice u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine nalazi svoju ponovnu upotrebu s proglašenjem neovisne Republike Bosne i Hercegovine.
Zastava Republike Bosne i Hercegovine sastojala se od stiliziranoga povijesnog grba na bijeloj podlozi. Zastava je poslije postala i zastavom Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ljiljani su bili prisutni i na grbovima postrojbi Hrvatskog vijeća obrane u Bosanskoj Posavini i Središnjoj Bosni.

S obzirom na 1.606. poginulih Hrvata, od toga broja 518 vojnika HVO-a i 1.088 civila te 150.000 prognanih Hrvata Armija Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba, koja je za simbole imala upravo ljiljane, nastala je umjetna odbojnost hrvatskog naroda prema vlastitoj heraldici – ljiljanima, u sjevernoj i središnjoj Bosni te u sjevernoj i središnjoj Hercegovini.
Bošnjacima nitko ne može sporiti pravo da se smatraju potomcima Kotromanića, što i jesu. Jer smo narodi istog korijena. No što misliti o Hrvatima koji se simbolike Hrvatinića i povijesti Kotromanića naoko odriču? Putem svojih glupavih društvenih elita.
Dana 4. veljače 1998. godine zastava Republike Bosne i Hercegovine je zamijenjena novom državnom zastavom Bosne i Hercegovine, dok Bošnjaci i dalje koriste ovu zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije Bosne i Hercegovine i grbovima nekih županija i općina, ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka, koji ga povezuju s bosanskim ljiljanom.
Hrvati tako nesvjesno prepuštaju znakovlje obitelji Hrvatinić i Kotromanić. Što je posve razumljivo. Jer Hrvati u BiH jedini su narod u Europi koji ne stvara društvenu elitu i ne želi imati svoje medije. Imaju svoj film. Imaju svoje franjevce, imaju pivu ispred prodavaonice, imaju kladionice i baš ih briga za sve ostalo.Feed: VolimJajce.com

Povezane vijesti

Maurizio Sarri mijenja sistem igre Lazija, a na vrhu liste želja mu je Crnogorac

Jajce Online

Furiozni Makedonci u gostima demolirali Armence, Rusi utrpali šesticu Kipranima

Jajce Online

Mujakić postigao autogol: Hajduk osvojio bod na gostovanju u Velikoj Gorici

Jajce Online