Connect with us

Jajce

U Jajcu niko nije testiran na virus korona

Avatar

Published

on

U protekla 72 sata život u našoj zemlji pa samim tim i u Jajcu promijenio se drastično.

Krenulo se s blagim porastom broja osoba zaraženih korona virusom, a nastavilo s opsesivnim pražnjenjem polica u trgovinama i sveopćom panikom stanovništva (većom nego prethodnih dana).

I dok uz puno truda shvaćamo kupovinu hrane, nestanak toalet papira na policama je apsolutno neshvatljiv. U toj panici mnogi ljudi su zaboravili na sebe i način kako da pripaze na svoje zdravlje.

Kakva je situacija u našem gradu što se tiče korone virusa, ali i same preventive, razgovarali smo s dr. Irenom Volak Sefer, specijalistom urgentne medicine u JZU Dom zdravlja Jajce.

U usporedbi s virusom sezonske gripe, da li je i u kolikoj mjeri opasniji Corona virus?

-U usporedbi s virusom sezonske gripe , corona virus jeste opasniji, jer napada i uništava prvenstveno pluća!  Simptomi sezonske gripe su groznica, povišena tjelesna temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, začepljen nos, sekret iz nosa, kašalj, grlobolja, čak i dijareja ( stomačne tegobe), dok kod Corona virusa dominira visoka temperatura, suh, „režući“ kašalj, kratak dah zbog bola pri disanju i glavobolja!

Kojih bi se savjeta naši sugrađani trebali pridržavati kako bi mogućnost zaraze sveli na minimum?

-Smanjiti u što većoj mjeri okupljanje i bilo kakvo grupisanje, te boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama. Razmak između dvije osobe mora biti najmanje jedan metar. Ruke redovno prati i to pod tekućom vodom i sapunom do 20 sekundi. Provjetravanje prostorija u kojima se živi i radi više puta u toku dana. Dezinficirati dodirne površine ( šteke/kvake vrata, stolove, stolice, radne površine i sl.) također više puta u toku dana. Ako osoba već kašlje apelujem da to radi u maramicu ili rukav, a idealno bi bilo da ima masku na licu. Da se ne putuju van općine Jajce ako to nije neophodno! I još jedna veoma bitna stvar je da se Ne dolazi u zdravstvene ustanove ako to nije baš potrebno.

 

Da li je iko od Jajčana testiran na novi Corona virus?

-Do sad niko nije testiran od stanovnika Općine Jajce.

U slučaju da se potvrde prvi pozitivni slučajevi u našem gradu , da li je higijensko-epidemiološka služba spremna na pravovremeno reagovanje i zbrinjavanje pacijenata?

-Ako se potvrde prvi pozitivni slučajevi u našem gradu higijensko-epidemiološka služba je spremna na pravovremeno reagovanje i zbrinjavanje pacijenata uz saradnju sa kantonalnim/županijskim kriznim štabom!

Smatrate li da su država, odnosno njeni entiteti pravovremeno i ispravno reagovali na novonastalu epidemiološku sitaciju?

-Smatram da je urađeno sve što je bilo moguće i da će se uraditi sve da se stanovništvo zaštiti i da se po potrebi dobije pravi terapijski tretman.

Da li naš grad posjeduje respirator za mehaničku ventilaciju pacijenata?

-Prema mojim saznanjima, do kojih sam došla u razgovoru sa kolegama, u našem gradu postoji jedan aparat za mehaničku ventilaciju, tzv.“respirator“.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement