22.1 C
Jajce
Petak, 24 rujna, 2021
Klik Jajce
Jajce Online Kultura

U Jajcu od 17. do 22. maja/svibnja ‘Plivske omahe’

Drevni je običaj u zemlji Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći, da se na poseban, kultni način dočeka Jurjevdan ili Đurđevdan, koji je nastupao šestog maja/svibnja, u vrijeme kada Sunce zagrije jače, vode smlaćaju, ive i vrbe podahnu.

Dolazi novo ljeto, dani puni zdravlja i životne vedrine. Dolazi Festival duhovne poezije i muzike“Plivske omahe“.

Jajce će u periodu od 17. do 22. maja/svibnja 2021. godine biti domaćin XIV Festivala duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – 2021.“

#tdi_1_3dd .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Plivske-omahe-2021-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1_3dd .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Plivske-omahe-2021-2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

O festivalu…

Festival duhovne poezije i glazbe „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje tijekom svog trajanja u Jajcu okuplja najpoznatije pisce, pjesnike, likovne umjetnike, eminentne i poznate osobe iz vjerskog i duhovnog života svih konfesija u BiH, te najpoznatije zborove koji u svom repertoaru gaje i izvode duhovnu glazbu.

Dom kulture Jajce ovu iznimno značajnu kulturnu manifestaciju organizira u suradnji s vjerskim i kulturnim institucijama iz Jajca uz svesrdnu potporu općine Jajce i općinskog načelnika Edina Hozana, te resornih ministarstava.

Svojim učešćem kroz naš grad tijekom održavanja „Plivskih omaha“ u Jajcu prodefilirali su i svoje programe izveli zborovi kao što su Pontanima iz Sarajeva, SPD Jedinstvo iz Banja Luke, Hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, Omladinski hor iz Zenice, te horovi Rejjan, Sejfullah, Corona, Viteški akordi, Lašvanske dive, Hor SPD „Nikolajević“ Mrkonjić Grad i dr.

Organizirani su brojni okrugli stolovi, govorilo se o običajima, tradiciji naroda i narodnosti u BiH, velikanima duhovnosti ovih prostora. Svoju poeziju prezentirali su nam bosanskohercegovački i pjesnici iz okruženja.

Imali smo veći broj izložbi od koji izdvajamo Izložbu crteža fra Gabrijela Jurkića, te mnogobrojne druge sadržaje iz oblasti duhovnog života i tradicije svih naroda i narodnosti BiH, poručili su iz Doma kulture Jajce.

 

(Jajce Online)

The post U Jajcu od 17. do 22. maja/svibnja ‘Plivske omahe’ appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Građani o najavi novih poskupljenja u BiH: Nemoguće je platiti i ono osnovno

Jajce Online

Poznati detalji nesreće u kojoj je poginuo Aldin Melić

Jajce Online

Kako su ukrajinski hakeri s bankomata u BiH za samo dva dana ukrali vi…

Jajce Online