Connect with us

Jajce

U Jajcu održan 3. Međunarodni festival duvačkih orkestara- limenih gla…

Avatar

Published

onU sklopu 3. Sajma turizma i eko proizvoda, u kraljevskom gradu održan je 3. Međunarodni festival duvačkih orkestara-limenih glazbi.
Domaćin festivala je Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce, a u programu su učestvovati još i Gradski duvački orkestar Doboj, Rudarska glazba Kakanj, Duvački orkestar “Konjuh” Živinice, Gradska limena glazba i HKUD “Dinara” Livno.
Nakon defilea održan je koncert u dvorani Doma kulture Jajce na kojem je prisustvovao veliki broj građana. Uz duhačke orkestre/limene glazbe u programu su učestvovale i gošće mažuretkinje Grada Virovitice i Uskoplja/Gornje Vakufa.
Festival je otvorio općinski načelnik Edin Hozan.

-Jajce ovih dana obilju raznim događajima, počevši od kulturnih, sportski i zabavnih. Ovaj festival iz godine u godinu raste i prerasta u jednu lijepu tradiciju, rekao je Hozan.
Prisutnima se obratio Mirko Ljubez, predsjednik kolacije “Zajedno” iz Jajca.
-Kolacija zajedno osnovana je prošle godine i sačinjava je 16 organizacija, a jedna od tih nevladinih organizacija je i Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce. Ovo je jedan fini događaj i nadam se, da se vidimo i sljedeće godine, rekao je Ljubez.
Generalni pokrovitelj je općina Jajce i OSCE u BiH, a prijatelji festivala su ThermoFLUX, BSI, A&F i Fast food “Piccolo”.
Njeguju tradiciju 120 godina
Kao najstarija, aktivna, kulurna institucija u gradu Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce jedna od organizacija koja okuplja ljude svih dobnih, socijalnih, spolnih i etničkih grupa i na bazi amaterizma i volentarizima univerzalnim jezikom nota razvija i jača duh suradnje i tolerancije i oplemenjuje i širi kulturni habitus svojih članova i šire zajednice.
Jajački orkestar limene glazbe nastao u vrijeme osnivanja Vatrogasnog društva, kao muzička sekcija društva, stoga je gotovo nemoguće odvojeno pisati bilo o vatrogasnoj četi, bilo o orkestru limene glazbe, jer su većinu vremena činili ih isti članovi i većinu vremena se nalazili pod istim krovom.
Sačuvana matična knjiga društva svjedoči, upisano na njemačkom jeziku, da je osnovano 1897. godine, 19 godina nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine.
 
Više fotografija pogledajte na ovom linku.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement