Connect with us

Jajce

U Jajcu promocija romana ‘Dugo svitanje’, autora Halida Kadrića

Avatar

Published

on

U sklopu manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce”, BZK “Preporod Jajce” organizuje promociju  romana “Dugo svitanje”, autora Halida Kadrića koje će biti upriličeno u petak, 13. septembra u općinskoj sali, s početkom od 19 sati.

O romanu, pored autora, govorit će prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, mr. sc. Elvir Resić, urednik izdanja te prof. Mevzudin Duranović u svojstvu promotora.

Roman je okarakteriziran kao epopeja o Bosni i Bošnjacima, epopeja o 100 godina samoće Bošnjaka. Riječ je o najvećem književnom djelu ikada napisanom na bosanskom jeziku. U četiri toma, na 2.700 stranica, Kadrić donosi romanesknu historiju Bosne i Hercegovine, cijelog 20. stoljeća, godinu po godinu, od 1901. do 2000. godine.

Autor čitaocu približava historiju Bosne i Hercegovine i njenog naroda, opisujući sudbinu nekoliko bošnjačkih porodica i velikog broja stvarnih i izmaštanih likova. Godinu po godinu, od 1901. do 2000., autor pomno bilježi svaki važniji trenutak iz naše društvene, političke i kulturne prošlosti, odijevajući činjenice u književnoumjetničko ruho.

O Kadrićevim historijskim romanima pisali su velikani bosanskohercegovačke nauke i umjetnosti.

Autor Halid Kadrić za svoje romane dobio je Plaketu Bosanski stećak za doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti kao i za afirmaciju Bosne i Hercegovine u želji i svijetu, što ga dodjeljuje Arhiv FBiH.

 

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement