Klik Jajce
BiH Jajce Online

U Jajcu se zatvorila posljednja obućarska radnja

Obućarska radnja „Majstor minuta“ u neposrednoj blizini plivskog vodopada bila je jedina radnja u Jajcu ove vrste, koja je odoljela izumiranju pod najezdom serijske proizvodnje, ali zbog potrage za boljim životom vlasnica Ivanka Rimac odlučila je da istu zatvori.

Naime, ona je kod nadležnih općinskih tijela uprave uredno odjavila obućarsku radnju, zaključala je, skinula reklamu i za nekoliko dana napušta naš grad. Iako je bila jedini obućar u Jajcu svakim danom bilo je sve manje mušterija, pa je odlučila da zatvori radnju i ode u Austriju, gdje je čekaju muž, kćerka i sin.

Podsjećamo, Ivanke Rimac naslijedila je zanatsku radnju od svoga oca Save Miloševića (1937-2020). Ovaj čuveni jajački majstor nije imao muških potomaka, a Ivanka nije dozvolila da se ugasi ovaj stari zanat koji je više karakterističan da ga radi muška populacija.

Ona je bila jedna od četiri žene u BiH koje se bave ovim zanatom, a iz susjednih općina dolazile su mušterije da im popravi obuća.

U Jajcu je nekad bilo 11 privatnih obućarskih radnji s 30 radnika, a danas je sasvim drugačije stanje, ostali smo i bez jedine radnje u gradu.

 

 

(Jajce Online/foto: Tvrko Zrile)

 

The post U Jajcu se zatvorila posljednja obućarska radnja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Potvrdio mostarski klub: Austrijski napadač na probi u redovima Zrinjs…

Jajce Online

BioNTech i Pfizer povećavaju cilj proizvodnje vakcina za 2021. na dvije milijarde doza

Jajce Online

konkurs za prijem namještenika u Općinski sud

Jajce Online