Connect with us

Jajce

U Jajcu skup inžinjera saobraćaja BiH

Avatar

Published

on

U Jajcu je realiziran susret inžinjera saobraćaja i komunikacija, naučno-stručni skup pod nazivom: EFIKASNIJI SAOBRAĆAJNO – TRANSPORTN I KOMUNIKACIJSKI RAZVOJ BIH – “Kuda ide ovaj voz”. Tim povodom bili su brojni članovi akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, odnosno prvi ljudi iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH kao i entitetska ministarstva, Vlada SBK-a, Općina Jajce, kao i predstavnici Grada Bihaća odnosno Vlade USK-a.

U ime isti se obratio Adnan Bajrić, inače v.d. predsjednika Udruženja Krajišnika, koje je 2013., iniciralo naučni skup i s Udruženjem inžinjera saobraćaja 2014. izradilo dokument “Značaj saobraćajno-transportnog i energetskog povezivanja za regionalni razvoj s posebnim osvrtom na Unsko-Sanski Kanton”.

S tim u vezi, Bajrić se obratio prisutnima s porukom dobrodošlice u Bosansku krajinu, podsjetio na značaj spomenutog dokument, te pozvao iste da imaju u vidu da je povezivanje Bihaća, Ključa, Mrkonjića, Jajca, Travnika i drugih gradova u pravcu Sarajeva i drugih bh.gradova, kao i gradova u regionu, ka Istanbulu, jedan od evropskih pravaca. Da je to povezivanje značajniji od pukog broja vozila i ljudi, u korist industrije, privrede i turizma, te da je apsurdno povezivati prije Beograd sa Sarajevom, a ne Bihać.

Adnan je naglasio da je krajnje vrijeme da se ustanovi redosljed prioriteta, da ovaj dokument nađe mjesto u strategijama, odnosno da se isti realizira, kako bi veza sa Sarajevom bila brža i jeftinija, a ne da Sarajevo samo dolazi pred izbore i vodi nam očeve u ratove, ubire PDV i ne srazmjerno prihoduje od nas nego što investira kroz javna poduzeća. Hvali se Krajinom u vezi odbrane države, zloupotrebljava naš patriotizam, i olahko prelazi preko naših potreba pa nas je sve više po Evropi , a ne Bosni, a ionako smo historijski usmjereni ka Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji… ali niko ne voli svoje kao mi svoje i zbog toga se vraćamo i živimo u Krajini, početku EU.

Na kraju je poručio da se ne zloupotrebljava krajiški ponos i to što krajišnici ne mole, ne znači da se može probuditi inat i izazvati građanski neposlu, u i ovako teškim društveno-političkih okolnosti unutar države.

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement