Connect with us

Jajce Online

U Jajcu uspješno završena radionica ‘Iskopaj svoju prošlost’ (FOTO)

Avatar

Published

onRadionica „ Iskopaj svoju prošlost“ koju organizuje JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajce” povodom Međunarodnog dana muzeja danas je uspješno završena.
Djeca su kroz igru i direktno eksperimentiranje, učestvovala u simulaciji arheološkog iskopavanja.
Tačnije, u drvenoj kutiji koja je bila ofarbana raznim bojama, ispunjenom slojevima zemlje, pronalazili su predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje historijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom otkrivaju te dešifruju.
Cilj je bio da djeca saznaju da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

-Rad s njima je bio svima nama pravi užitak i kroz školu je prošlo više od 500 jajačkih osnovaca i mališana, rekao je arheolog Mirza Kapetanović za Jajce Online.

 
(Jajce Online)


The post U Jajcu uspješno završena radionica ‘Iskopaj svoju prošlost’ (FOTO) appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement