Connect with us

BiH

U Kantonu Sarajevo gotovo 600 zdravstvenih radnika na bolovanju

Avatar

Published

on

U Kantonu Sarajevo gotovo 600 zdravstvenih radnika na bolovanju

Ljekari diljem svijeta, kao i u Bosni i Hercegovini, bore se sa globalnom pandemijom koronavirusa i rade prekovremene sate kako bi pomogli oboljelima. Međutim, u zdravstvenim ustanovama u Sarajevu zabilježen je primjetan porast bolovanja otkako je počela pandemija u Kantonu Sarajevo.

Tako je u Kantonu Sarajevo ukupno 592 zdravstvena radnika na bolovanju.

U najvećoj medicinskoj ustanovi, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu čak 305 osoba otvorilo je bolovanje. Uz to, stotinu radnika je u izolaciji. Direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović izjavila je medijima da Domovi zdravlja ne rade svoj posao kako treba, te da ljekari pišu bolovanje kolegama, a da prethodno nisu utvrdili faktičko stanje. Direktorica smatra da dvije trećine otvorenih bolovanja spada u “neopravdano bolovanje”. Menadžment JU Dom zdavlja Kantona SarajevoS detektirao je 256 bolovanja u sistemu. Po tom broju izdati su nalozi za analizu svih dopusta, kako bi se provjerile eventualne nepravilnosti.

“Internom reorganizacijom menadžment radi sve da ovaj sistem bude održiv, što on jeste. A, što se tiče provjere bolovanja, da li ima zloupotrebe, to će se pokazati kroz analizu u narednom periodu”, kaže Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Iz Opšte bolnice “Primarijus doktor Abdulah Nakaš” kažu da nije evidentiran nijedan slučaj bolovanja od kako je proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa. Direktor ove bolnice ističe da bolovanja u ovom trenutku nema ništa više u odnosu na prošlu godinu.

“Što se tiče doktora, imamo devet doktorica i to je pet porodiljskih bolovanja, četiri čuvanja trudnoće, od sestara imamo 22 bolovanja. Od toga je sedam porodiljskih”, kaže Zlatko Kravić, direktor Opšte bolnice “Primarijus doktor Abdulah Nakaš”.

Svi ljekari i zdravstveni radnici obavezali su se poštovati kodeks etike. Ljekarska komora Kantona Sarajevo podsjeća svoje kolege ljekare, kao i druge zdravstvene radnike, da se naročito u ovim vremenima moraju držati kodeksa etike i deontologije.

“Ljekarska komora apeluje na sve komisije i nadležna tijela da provjere validnost tih bolovanja. Naravno, ima i onih koja su opravdana, ali ima i onih koja su neopravdana”, kaže Ksenija Miladinović, direktorica Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

U Republici Srpskoj nije detektovan problem bolovanja zdrvstvenih radnika u Javnim ustanovama.

“Niko od direktora nije naveo da mu je problem organizacija rada i pružanje zdravstvenih usluga prema građanima”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Bolovanje uposlenika kontroliše poslodavac i Zavod za zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Mehanizmi postoje i treba ih primijeniti, ukoliko poslodavac ili Zavod zdravstvenog osiguranja imaju sumnju u opravdanost bolovanja.

Dolaskom COVID-19 u našu zemlju, svjedočili smo povratku penzionisanih ljekara koji su se vratili u svoju službu, a kojima je bio dovoljan motiv Hipokratova zakletva, kao i većini uposlenika u zdrvstvenom sektoru koji su maksimalno angažovani tokom pandemije.

bhrt.ba

Objava U Kantonu Sarajevo gotovo 600 zdravstvenih radnika na bolovanju pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement