7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
Sport

U Komitetu za takmičenje složni: Pravilnik jasan, gol u gostima duplo vrijedi u trokružnom sistemu

Bosanskohercegovačka javnost ostala je u čudu nakon što se ispostavilo da u pravilniku takmičenja NSBiH stoji da o prvaku Premijer lige BiH, u slučaju istog broja bodova dva kluba, odlučuje broj golova u gostima u međusobnom omjeru.

FOTO: Dino Omerović/scsport.ba

Bosanskohercegovačka javnost ostala je u čudu nakon što se ispostavilo da u pravilniku takmičenja NSBiH stoji da o prvaku Premijer lige BiH, u slučaju istog broja bodova dva kluba, odlučuje broj golova u gostima u međusobnom omjeru.

Pravilo je nelogično jer se Premijer liga igra u trokružnom sistemu, pa je jedan klub s takvim pravilima u povlaštenom položaju. To je u ovom slučaju Borac, koji se bori za titulu sa Sarajevom.

Dva tima imaju trenutno isti broj bodova, a Borac je u dvije utakmice na Koševu protiv Sarajeva uspio dati četiri gola i stoga je u prednosti.

Za portal Klix je pravilnik pokušao pojasniti predsjednik Komiteta za takmičenje Dušan Marković.

“Ne znam zašto se sada poteže ta priča i stvara se polemika, kada je Pravilnik vrlo jasan. Nigdje nije navedeno da pravilo gola u gostima važi samo za prvi dio sezone (22 odigrana kola), nego se propozicije odnose na kompletno takmičenje. To je moje lično tumačenje, možda će ostali članovi Komiteta to drugačije shvatiti, ali do sada smo uglavnom smo bili jednoglasni i nije bilo potrebe za preglasavanjem”, kazao je Marković za Klix.

Na pitanje da li je upoznat da slična pravila postoje u nekoj drugoj ligi koja se igra po trokružnom sistemu, Marković je kazao:

“Nisam upoznat s tim, ali opet ističem, Pravilnik je po meni jasan i odnosi se na cjelokupni šampionat. Drugo je pitanje da li je pravedan i pravičan, ali datira još od ranije. Ne znam zašto se priča samo o Sarajevu i Borcu, kad se isto može desiti i s timovima koji se bore za Evropu i opstanak u ligi. Na kraju, mislim da do toga neće ni doći i da su male šanse da golovi u gostima odlučuju”, kaže prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Također, postavlja se i pitanje šta bi se desilo u slučaju da Komitet za takmičenje koji broji šest članova bude neodlučan i da situacija s glasovima bude izjednačena (3:3).

“Do sada nismo imali problema u glasanju i sigurno bi se i to riješilo”, kazao je Marković, koji nije želio prejudicirati stvari, ali čini se da ipak nije otvorena mogućnost različitog tumačenja Pravilnika među članovima Komiteta i da svi imaju slične stavove.

Drugi potpredsjednik Komiteta za takmičenje NS BiH Suad Salibašić bio je kratak, ali na osnovu njegovih riječi jasno se da zaključiti kome propozicije idu u prilog:

“Pravilnik je jasan i tu sve piše kako se određuje plasman na tabeli u tom slučaju”, kazao je Salibašić za Klix.

Jedan od članova Komiteta za takmičenje NSBiH Rudolf Marić istakao je da prema Pravilniku gol u gostima vrijedi dvostruko i da se to odnosi i na trokružni sistem.

“Iskreno govoreći, nisam se previše bavio tim kalkulacijama, ali Pravilnik je vrlo jasan. Slična situacija bila je u i Premijer futsal ligi BiH, a gol u gostima vrijedi dvostruko i u trokružnom sistemu”, kazao je Marić.

KOMENTARI

The post U Komitetu za takmičenje složni: Pravilnik jasan, gol u gostima duplo vrijedi u trokružnom sistemu appeared first on Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Zvanično: Arsenal predstavio novo pojačanje vrijedno 50 miliona funti

Jajce Online

Ključan podatak o hrvatskim napadačima zabrinjava. Dalić uskoro poseže za igračem s pretpozivom?

Glavni Urednik

(VIDEO) Užasan pad Espargara: Španac odmah prevezen u bolnicu

Jajce Online