Connect with us

BiH

U kućnom zatvoru i s elektronskim narukvicama 422 osobe

Avatar

Published

onStotine osuđenih u BiH na zatvorsku kaznu do godine dana, nije iza rešetaka, nego grijehe za neko od krivičnh djela okajavaju na drugi način. Kako je za „Avaz“ potvrdila Stanislava Marić, portparol Ministarstva pravde BiH u prošloj godini ukupno je 864 osuđenika prema odlukama sudova u našoj zemlji izdržavalo neku od alternativnih sankcija.
Kontrola kretanja
Ukupno je izrečeno 864 takve presude u prošloj godini, a najviše je onih koji su umjesto u strogi, pravi, upućeni u kućni zatvor uz elektronski nadzor. Riječ je o tome da takvi osuđenici imaju obavezu nositi elektronsku narukvicu , koja kontrolira njihovo kretanje koje je ograničeno na određeni prečnik iz kojeg ne smiju izaći.
Marić kaže da ova mjera i dalje značajno doprinosi smanjenju pritiska pravosnažno osuđenih lica na zatvorski sistem FBiH kojem manjka smještajnih kapaciteta.
-U Federaciji BiH, koja na području BiH u svom krivičnom zakonodavstvu jedina ima alternativnu krivičnu sankciju – kućni zatvor sa elektronskim nadzorom. U 2018. godini 422 osuđena lica izdržavala su kućni zatvor sa elektronskim nadzorom, što je za 13 posto manje u odnosu na 2017. godinu, kada je broj takvih predmeta iznosio 488- kaže Marić.
Lažna uzbuna
Iako je kućni zatvor itekako privilegija u odnosu na izdržavanje kazne zatvora u kazneno-popravnim zavodima, „Avazu“ je jučer u Ministarstvu pravde FBiH potvrđeno da su 23 osobe u 2018. godini prekršile zakonske odredbe za ovu pogodnost i da će zbog toga ostatak kazne provesti iza rešetaka.
Nadležni nerado govore o tome na koje sve načine osuđenici u kućnom zatvoru pokušaju prevariti sistem i osloboditi se narukvice, a ipak ne otići u zatvor.
Iako elektronska narukvica pri pokušaju nasilnog skidanja,izlaska iz granice određenog prečnika kretanja alarmira najbližu policijsku stanicu, saznajemo da je bilo i „lažnih uzbuna“.
Primjerice i kada se tjelesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni, narukvica „zazvoni“ u najbližoj stanici policije. Zabilježen je i takav slučaj da je policija odmah intervenirala sumnjajući da je osuđenik skinuo narukvicu ili da je umro.
Ali, odlaskom na adresu osuđenika utvrđeno je da se on tuširao hladnom vodom, te da je osuđenik bio i živ i zdrav,a nije ni prekršio zakon.
Kako funkcionira narukvica  
U kuću osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice koje se postave na osnovi presude koju izrekne sud. S obzirom da zakon u ovakvim slučajevima ostavlja mogućnost i da osoba radi, ako sud procijeni da osuđenik mora odlaziti na posao kako bi prehranio porodicu , to joj se i odobrava.
 Novčana kazna
Alternativa za zatvorsku ćeliju i to samo za one osuđene do godine zatvora su još rad za opće dobro na slobodi i zamjena zatvorske kazne novčanom kaznom. U zatvor ne moraju ni osobe kojima je izrečena mjera sigurnosti i za koje je propisano obavezno psihijatrijsko liječenje u odgovarajućoj ustanovi. U Republici Srpskoj osuđenici nemaju pravo na rad za opće dobro umjesto zatvora do godine, kao ni mogućnost da plate do 12 mjeseci zatvora.
Uštede u budžetima su glavni razlog izricanja alternativnih krivičnih sankcija jer boravak osuđene osobe u kazneno-popravnom zavodu dnevno košta između 80 i 100 KM, a putem elektronskog nadzora jedna osoba dnevno predstavlja trošak od 20 maraka.
 
 
(avaz)
Objava U kućnom zatvoru i s elektronskim narukvicama 422 osobe pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement