7.5 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

U Mostaru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) s dubokim pijetetom obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan se sjećamo šest milijuna nedužnih ubijenih Židova i milijuna Roma, Slavena, osoba s invaliditetom i disidenata od nacističkoga režima u Drugom svjetskom ratu, priopćio je HNS BiH, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju se dodaje da HNS BiH ostaje opredijeljen za kulturu njegovanja sjećanja na holokaust i razvoj edukativnih programa koji će budućim generacijama usaditi povijesne činjenice i podići svijest o holokaustu i svim okolnostima koje su dovele do najvećega zla u povijesti čovječanstva.

“Banalizacija antisemitizma, zločina i svih oblika govora mržnje, kao i poricanje holokausta, ozbiljna su prijetnja ljudskim pravima, izgradnji mira, tolerancije i demokratskoga društva”, istaknuto je.

Na današnji dan iz HNS-a su se prisjetili i hrabrih pripadnika hrvatskoga naroda i hrvatskih pravednika među narodima koji su stali u zaštiti Židova i svih ugroženih skupina tijekom Drugoga svjetskog rata.

Ovim povodom Predsjednik HDZ BiH i predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH, te zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović i zamjenica predsjednika HDZ BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nazočila je danas u Mostaru komemoraciji za sve žrtve holokausta upriličenoj povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta te je položila cvijeće i upalila svijeće na Židovskom groblju u Mostaru, prenosi HMS.

Povezane vijesti

Ako u BiH prijavite korupciju, dobit ćete otkaz, ne nadajte se zaštiti?!

Jajce Online

Mladi bračni par iz Mostara spašava zanimanje dimnjačar od izumiranja

Jajce Online

Drama u centru Tuzle: Bomba kašikara pronađena u blizini tržnog centra

Centralna.ba