Connect with us

BiH

U Mostaru predstavljene razglednice sa fotografijama narodnih heroja

Avatar

Published

on

U Mostaru predstavljene razglednice sa fotografijama narodnih heroja

BiH

Dani antifašizma

Aktualne vlasti čine sve što je u njihovoj moći radeći na reviziji prošlosti.

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Povodom obilježavanja 75 godina oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, Udruženje antifašista i boraca NOR-a u tom gradu izdalo je set od 16 razglednica sa fotografijama narodnih heroja uz motive grada na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Set prema riječima predsjednika UABNOR-a BiH Seada Đulića sadrži fotografije 15 heroja, dok 16. razglednicu čini njihova “zajednička“ fotografija. Ideje je, ističe, bila na jednostavan i popularan način doprinijeti kulturi sjećanja.

“Ako nećemo pamtiti te ljude i ono što su oni učinili za grad, državu i narod, o čemu onda pričati? Mladima je potrebno približiti te ljude i njihova djela, jer se očigledno oni nastoje potisnuti iz kolektivnog pamćenja. Stoga i ovaj skromni doprinos za budućnost“, rekao je Đulić.

Pokušao je objasniti i zbog čega je na antifašističkim sijelima u BiH, posebno u Mostaru, malo mladih ljudi.

“U školama se ne uči o ovim ljudima i njihovim herojstvima. Aktualne vlasti čine sve što je u njihovoj moći radeći na reviziji prošlosti. Danas vladaju ideologije koje su četrdesetih godina prošlog vijeka doživjele poraz. Želi se potisnuti sve što su dotad i kasnije radili oni koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Ipak, uspjeli smo doprijeti i do mladih, pa recimo UABNOR u Bihaću broji nekoliko stotina mladih ljudi. I nedavno smo na Igmanu imali oko 40 posto posjetilaca ove starosne dobi. Ovdje u Mostaru mladi se, čini mi se, nečega plaše. Ponekad i sami kažu da ne žele doći jer se pribojavaju da bi ih kamere mogle snimiti“, kazao je Đulić.

Promocija razglednica jedan je u nizu programa u sklopu manifestacije Dani antifašizma u Mostaru. Sutra je u planu projekcija filma “Proboj”, a u subotu centralna manifestacija na Partizanskom groblju.

Fokus.ba

Objava U Mostaru predstavljene razglednice sa fotografijama narodnih heroja pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement