Connect with us

Jajce

U ponedjeljak promocija novog romana ‘Osveta suzom’ Nurije Vukovića

Avatar

Published

on

Promocija novog romana “Osveta suzom”, autora našeg Jajčanina Nurije Vukovića održat će se u ponedjeljak, 28. oktobra 2019. godine u salonu Doma Kulture Jajce, s početkom od 18 sati.

-Ratna tematika je osjetljiva za sve ljude na kugli, iz te ratne golgote sam nikao, a s prvom bačeno granatom na moje selo, rodilo se čuđenje, kako se nije pojavio niko i zatražio oprost za vlastitu savjest i lošeg učinjenog čina, rekao je Nurija Vuković.

Roman je nastao sasvim spontano, a inspirisan je ratnom tematikom.

-Tako sam, tog nikog, ponio sobom, prvo misleći kako je zaslužio ‘osvetu’ koju i
napišem, a onda sam se primio pera, misleći da je mnogo jača ‘osuda suzom’ od svake osvete, istakao je on.

O piscu…

Završio je rudarsku školu u Sloveniji, gdje je i živio do 1984. Vratio se, zatim, u svoje rodno selo, zaposlio u Rudnicima boksita Jajce, usavršava se u svom zvanju, ali i rudari.

Loše političko stanje u bivšoj Jugoslaviji završilo je ratom. Ostao je na strani nejakih i nakon padu grada Jajca napušta Bosnu i Hercegovinu. U Austriji je od 1993. godine. U tuđoj zemlji kao izbjeglica počinje pisati.

Ovo je njegov drugi roman, a ovaj drugi “Osuda suzom” se bavi kako sam autor reče o  bosanskom pokajniku. To je priča iz tih teških dana nama bliske prošlosti iz njegove želje da mnogi javno progovore, da otvoreno kažu nismo svi htjeli i željeli da tako bude.

 

 

 

(Jajce Online/PROMO)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement