Connect with us

Jajce Online

U ‘Portretima’ predstavljena Ljubica Ostojić

Avatar

Published

on

Dramarturginja, književnica Ljubica Cica Ostojić predstavljena je u okviru 38. Pozorišnih/kazališnih igara BiH  sklopu pratećeg programa nazvanog ‘Portreti’.

Razgovor sa Ljubicom Ostojić vodila je njena kolegica Dubravka Zrnčić –Kulenović koja je podsjetila da Ostojić obilježava ove godine 50 godina rada, te da je Jajce pravo mjesto da se počne obilježavanje ove godišnjice.

Ljubica Ostojić govorila je o svom radu prisjetivši se i zašto je nakon zavšene Pedagoške akademije Odsjeka za likovno upisala i Filozofski fakultet (Komparativna književnost – teatrologija).

Istaknula je da je oduvijek bila vezana za teatar, da je pisala.

”Slikarstvo volim, ali sam znala da nikad neću biti slikar i znala sam da mogu puno toga da dam teatru”, rekla je.

Ljubica Ostojić objavila je 30 knjiga. Piše i radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom kazalištu.

Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski…

Član je Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. A od  1994. godine počinje da radi i kao  profesor Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU).  Dobila je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot”» (2000.), kao i nagradu Razija Lagumdžija Akadmije scnskih umjetnosti Sarajevo koja se nastavnicima i saradnicima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu dodjeljuje za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci.

 

 

(agencije)

Objava U ‘Portretima’ predstavljena Ljubica Ostojić pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement