Connect with us

BiH

U Pruscu otvoreni “507. Dani Ajvatovice”

Jajce Online

Published

onSvečanim programom, koji je upriličen na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa, večeras su otvoreni „507. Dani Ajvatovice“.
Početak manifestacije ozvaničila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, istakavši kako bi Ajvatovica trebala da bude „put duhovnog preporoda i nade, inspiracija ljudima da čine dobra djela, da njeguju porodicu i prijateljstva, i čuvaju tradicionalne vrijednosti i jedinstvo”.
– Samo na taj način možemo kreirati bolji, ispunjeniji i sretniji put svakog pojedinca i zajednice. Tim putem trebaju ići i naše buduće generacije, jer živimo u vremenu punom izazova i iskušenja – naglasila je Mahmutbegović.
Ajvatovica je, zaključila je, jedno od najstarijih dovišta u Evropi, a Ajvaz-dedo je dokazao da “ustrajnost u namjerama i vjera u Boga dovode do rezultata, i kada se čini da je to nemoguće”.

– Upravo njegov život treba nam biti vodilja da idemo naprijed i istrajemo u zacrtanim ciljevima – poručila je potpredsjednica Federacije BiH.
Prigodnim riječima prisutnima se obratio i premijer SBK-a Tahir Lendo, dok  je o programskim sadržajima “507. Dana Ajvatovice” govorio travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ahmed ef. Adilović.
Po njegovim riječima, Ajvatovica je jedna od najmasovnijih vjersko-kulturnih manifestacija na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i šire.
– To što je obilježavamo više od petsto godina govori o njenom značaju i vrijednosti. Bilo je perioda kada je zabranjivana, ali se ona ponovo budila i podizala poput prirode u proljeće – kazao je.
Centralna manifestacija, dodao je, bit će 2. jula, a završetak „Dana Ajvatovice“ planiran je za 8. juli.
– Tokom skoro dva mjeseca, oko devedeset raznovrsnih programskih sadržaja bit će izvedeno u općinama Travnik, Donji Vakuf, Bugojno, Jajce, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Fojnica – istaknuo je muftija Adilović.
Nakon zvaničnog otvaranja „507. Dana Ajvatovice“, u Domu „Hasana Kafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba „Blago koje traje“ Gazi Husrev-begove medrese.
 
(avaz.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement