Connect with us

BiH

U RS-u od jučer nije registrovan nijedan novi slučaj koronavirusa

Avatar

Published

on

U RS-u od jučer nije registrovan nijedan novi slučaj koronavirusa

Danas je u Banjoj Luci održan sastanak Kriznog štaba RS-a u vezi sa praćenjem epidemiološke situacije zbog koronavirusa.

Danas je u Banjoj Luci održan sastanak Kriznog štaba RS-a u vezi sa praćenjem epidemiološke situacije zbog koronavirusa.

Ministar zdravlja RS-a i predsjednik Kriznog štaba o praćenju epidemiološke situacije zbog koronavirusa Alen Šeranić je kazao da u odnosu na jučerašnji izvještaj od 17 sati, u RS-u nema novih potvrđenih slučajeva pozitivnosti na koronavirus, tako da je broj zaraženih u ovom bh. entitetu ostao 18.

“Kontinuirano u toku dana osobe koje su u nadzoru u skladu sa simptomima ili bez njih se javljaju zdravstvenim službama, pa tokom dana imamo različite brojeve“, rekao je.

Na hospitalizaciji u UK RS se nalazi šest osoba koje su oboljele od koronavirusa, odnosno one koje imaju i simptome i svi se osjećaju dobro i nisu životno ugroženi. Ostalih 12 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

“Svaki građanin, i u samoizolaciji se moraju identično ponašati u kućnoj izolaciji i pridržavati pravila“, dodao je.

On je kazao da su pod nadzorom 1.044 osobe, odnosno oni koji su doputovali iz zaraženih područja ili su bili u kontakti sa zaraženim osobama.

“161 osoba je izašla iz zdravstvenog nadzora, a iz hospitalizacije je u proteklih
mjesec i po dana otpuštena 21 osoba“, dodao je.

On je kazao da je sada važno smanjivanje i izbjegavanje socijalnog kontakta i kretanja, sa fokusom na one koji su se vratili iz zaraženih područja ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Šeranić je kazao da su institucije Republike Srpske i Federacije BiH usaglasili mjere inspekcije i da će ih provoditi na svim graničnim prijelazima i da će se izdavati mjere o samoizolaciji ili zabrani ulaska u BiH.

“Preporuka je usaglašena jutros. Jučer smo usaglašavali preporuke i uputili smo ih Ministarsvu civilnih poslova BiH, a oni dalje Vijeću ministara BiH“, kazao je.

Ministar zdravlja RS-a je kazao da je potrebno pojačati dezinfekciju površina i prostora kako bi se smanjilo prenošenje te istakao važnost udaljenosti osoba jednih od drugih.

Šeranić je dodao da je RS osigurala četiri nova respiratora, milion maski, 30.000 zaštitnih odijela, te 300 novih testova.

Lejla Rešić, ministrice uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, je ukazala na važnost da sve lokalne zajednice poštuju naredbe i preporuke Kriznog štaba.

Ona je kazala da će sutra biti izdata instrukcija da lokalne zajednice smanje broj socijalnih kontakta poput odlazaka na šaltere i slično.

Klix.ba

Objava U RS-u od jučer nije registrovan nijedan novi slučaj koronavirusa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement