Connect with us

BiH

U sarajevskoj Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana nezavis…

Avatar

Published

on

U sarajevskoj Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana nezavis...

Veliki broj osoba iz političkog i diplomatskog života prisustvovali su večeras svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Akademija je održana u sarajevskoj Vijećnici.

Veliki broj osoba iz političkog i diplomatskog života prisustvovali su večeras svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Akademija je održana u sarajevskoj Vijećnici.

Na svečanoj akademiji prisutni su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predsjednik Skupštine Republike BiH od 1992. do 1996. godine Miro Lazović i mnogi drugi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na svečanoj je akademiji podsjetio da su Briselskom deklaracijom o Jugoslaviji sve tadašnje republike bivše Jugoslavije pozvane da se do 23. decembra 1991. godine izjasne o nezavisnosti.

“Na temelju takve ustavne pozicije Bosna i Hercegovina je kao jedna od republika koja je imala svoj vlastiti suverenitet i teritorijalni integritet imala pravo da postane nezavisna država. To je potvrdila i Banditerova komisija kao najautoritativnije tijelo koje je međunarodna zajednica pridružila da utvrdi smjernice za utvrđivanje novih država u istočnoj i jugoistočnoj Evropi nakon pada komunističkog režima”, podsjetio je Džaferović.

Nakon toga je, dodao je Džaferović, ostalo je još samo održi referendum na koju su pozvani svi građani Bosne i Hercegovine.

“Na temelju tog zakona Skupština BiH je strogo poštujući tadašnji ustav i zakonske procedure donijela odluku o raspisivanju referenduma. Na taj način ostvarena je puna vladavina prava”, kazao je Džaferović.

Džaferović je naglasio i kako se Bosna i Hercegovina na jedan potpuno demokratski način izborila za svoju nezavisnost.

Zvanicama se obratio i Miro Lazović koji je naglasio daje 1. mart rođendan veoma važan datum za našu zemlju. Također je podsjetio i na historijske procese u toku raspada Jugoslavije, te u kakvom je teškom položaju naša zemlja bila početkom devedesetih godina.

Dan nezavisnosti BiH obilježen je danas različitim prigodama u BiH, a u Sarajevu je obilježavanje počelo jutros kada su najviši dužnosnici svih nivoa vlasti, boračke porodice, predstavnici Oružanih snaga BiH, nevladinog sektora i građani odali počast braniteljima države.

Klix.ba

Objava U sarajevskoj Vijećnici održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement