Connect with us

BiH

U SBK predstojeće školske godine 6 razreda prvačića manje

Avatar

Published

onPrema preliminarnim rezultatima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK,  ove godine upisano je čak 184 prvačića manje nego akademske 2108./2019. godine. To je čak šest razreda manje nego u prošloj godini.
Ovi podaci govore o sve aktuelnijem iseljavanju stanovništva, ali i negativnom prirodnom priraštaju. Tako je ove godine na području kantona upisano ukupno 2049 prvačića, za raziku od prošle godine kada ih je upisano 2233.
Ovogodišnji podaci pokazuju da negativni trendovi ne pogađaju samo škole koje rade po hrvatskom planu i programu, nego je drastično smanjem broj prvačića i u školama koje rade po bosanskom planu i programu.
Iako broj djece upisane u prve razrede osnovnih škola po bosanskom planu i programu u protekle tri godne nije znatno varirao, iznosio je od 1646 u školskoj 2016./2017. do 1607 u prošloj školskoj godini, ove godine on je drastično smanjen pa je takvih prvačića upisano tek 1486.
Što se tiče polaznika u prve razrede osnovnih škola po hrvatskom nastavnom planu i programu, ove godine upisano je 63 prvačića manje. Ovakvi negativni trendovi donose i druge probleme, među kojima je i višak prosvjetnih radnika.
 
 
 
(tnt)
Objava U SBK predstojeće školske godine 6 razreda prvačića manje pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement