16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

U Sloveniji i dalje rekordna zaraza, bolnice u teškoćama zbog bolovanja

Slovenija i dalje bilježi rekordne brojke novih zaraza koronavirusom pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 14.206 novih slučajeva, a peti val epidemije izazvane omikron varijantom virusa opterećuje bolnički sistem u kojem negdje, zbog velikog broja izolacija, čak 20 posto osoblja ostaje kod kuće.

“U nekim je bolnicama već 20 posto zaposlenih na bolovanju, a slične probleme omikron izaziva i kod laboratorijskih i drugih kapaciteta”, kazao je u četvrtak državni sekretar u ministarstvu zdravstva Robert Carotta, zadužen za koordinaciju između bolnica i preraspoređivanje kadrova u epidemiji, prenosi Hina.

Omikron je, prema njegovim riječima, u Sloveniji postao dominantan sredinom januara i sve se više širi te tek sada “pokazuje zube”, a za održavanje bolničkog sistema je opasan kao i delta varijanta zbog velikog širenja u populaciji, premda izaziva blaže simptome.

Kako je u četvrtak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), u zemlji je u zadnja 24 sata sa 19.707 PCR testiranja potvrđeno 14.206 novih infekcija, a pozitivnih je nalaza bilo 72,1 posto.

Broj novootkrivenih zaraza manji je u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo rekordnih skoro 17,5 hiljada, ali je trend i dalje vrlo zabrinjavajući jer je zabilježeno 3912 novozaraženih više nego prije sedmicu dana.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu s novim se podacima povećao na 12.415 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika na 6.815 zaraženih, dok je cijepljeno ukupno 57,3 posto populacije.

S 12 preminulih u 24 sata ukupan broj smrtnih slučajeva među zaraženima od početka epidemije povećao se na 5.825.

(Fena)

The post U Sloveniji i dalje rekordna zaraza, bolnice u teškoćama zbog bolovanja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Zbog magle na pojedinim dionicama vidljivost ispod 100 metara

Jajce Online

Izmir: Metropola na obalama Egejskog mora

Jajce Online

U FBiH nema transplantacija: Federalno ministarstvo o vrbovanju ljekara da pacijente upućuju u inostranstvo

Jajce Online