22.3 C
Jajce
Petak, 22 rujna, 2023
BiH

U većem dijelu BiH kiša ponovo pada, građani strahuju od novih poplava

U većem dijelu Bosne i Hercegovine od jutros ponovo pada kiša, a u pojedinim područjima najavljena je i za naredna tri dana, zbog čega građani strahuju od ponavljanja nedavnog scenarija izlijevanja rijeka. Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje.

Saniranje štete od poplava koje su pogodile okolna sarajevska naselja još nije ni započelo, a građani su u strahu od mogućeg ponavljanja događaja od prošlog petka.Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prognozirana količina padavina širom zemlje je uglavnom između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, lokalno do 45 litara.

Također, u Sarajevu je za danas prognozirano oblačno vrijeme s kišom. Prestanak padavina očekuje se tek u večernjim satima, dok će najviša dnevna temperatura zraka biti oko 10 stepeni celzija.

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za južni, istočni i jugoistočni dio zemlje koji preporučuje da budete spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguća je poplava imovine i saobraćajne mreže, a ovaj alarm predviđa i otežane uslove vožnje zbog smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila zbog vode.

Civilna zaštita Kantona Sarajevo jučer je izdala upozorenje i pozvala građane da preduzmu preventivne mjere od kišnih poplava.

Zbog obilne kiše koja je pala u Općini Ilidža je proglašeno stanje prirodne nesreće za šest naselja, a iz njihove civilne zaštite su istakli da se već pripremaju za moguća pogoršanja zbog mogućih novih obilnijih padavina.

Kiša je u većem dijelu Kantona Sarajevo u jednom periodu uzrokovala prekid opskrbe električnom energijom, a na području Općine Ilidža određena mjesta nisu imala struju više od 24 sata.

Međutim, nedostatak električne energije bio je najmanji problem za građane Otesa, Rajlovca, ali i područja na putnom pravcu Sarajevo-Foča, gdje su poplave uništile prve spratove kuća, a razmjere štete tek su se počele nazirati jučer kako se vodostaj povukao i kako su se rijeke vratile u korita.

 

 

(Klix)

The post U većem dijelu BiH kiša ponovo pada, građani strahuju od novih poplava appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Stvari za koje smo mislili da su vječne, a imaju rok trajanja

Jajce Online

Palmer: SAD bi voljele uklanjanje etničkog prefiksa kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH

Jajce Online

EMOTIVNA OBJAVA MEDICINSKE SESTRE NAKON NESREĆE KOD GRAČANICE: OSTADE UPLAKANA MAJKA, SESTRE, BABO…

Centralna.ba