7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

U Velikoj Britaniji počeo sastanak ministara vanjskih poslova grupe G7

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7, najznačajnijih industrijskih zemalja, počeo je u Londonu, u Velikoj Britaniji.

Ovo je prvi put od početka pandemije da se ministri vanjskih poslova zemalja G7, koju čine Velika Britanija, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Japan i Kanada, sastaju licem u lice.

Na sastanak su pozvani i ministri vanjskih poslova Južne Koreje, Indije, Australije i Južnoafričke Republike te Bruneji, koji predsjedavaju Savezom zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Sastanak, koji je svojevrsna priprema za Samit lidera zemalja G7, koji će biti održan u Cornwallu, u Velikoj Britaniji, od 11. do 13. juna, trajat će dva dana.

Planirano je da na sastanku bude razgovarano o klimatskim promjenama, nuklearnim pregovorima s Iranom, ratu u Siriji, vojnom udaru u Mijanmaru, pandemiji COVID-19, te Rusiji i Kini.

S druge strane, ministri vanjskih poslova prije sastanka prisustvovali su nizu bilateralnih susreta.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab jučer se sastao s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom. Nakon susreta je održana i konferencija za medije s koje je poručeno kako London i Washington stoje ”rame uz rame” kada je riječ o nizu pitanja.

BHRT

The post U Velikoj Britaniji počeo sastanak ministara vanjskih poslova grupe G7 appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Vučić: Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu

Jajce Online

U Sarajevu Sabor HNV-a u BiH, novi predsjednik Stipe Prlić

Jajce Online

Povećanje kvote za izvoz ribe u EU oživjelo bi proizvodnju u BiH

Jajce Online