7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

U Visokom identificirano 13 žrtava proteklog rata, među njima i šestero djece

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Tako je u Visokom danas zvanično identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Članovi porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (1955) i Nihade (1959) te njihovo troje djece: Melise koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina koji je imao svega 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Čerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina rođenog 1976. godine i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Također su danas članovi porodice zvanično identificirali i brata i sestru Salkić, Adisa i Adisu. Adis je imao petnaest godina kada je ubijen, dok je Adisa imala 12 godina.

Identifikovani su i Ramo Osmančević, rođen 1914. godine u Busovači, Semir Horo rođen 1967. godine u Vitezu, Abdulah Pezer rođen 1938. godine u Lončarima te Amel Zatagić, rođen 1975. godine u Busovači.

Svi članovi porodice Salkić te braća Čerimić, u skladu sa željama njihovih porodica, bit će ukopani 7. maja 2022. godine u Šehidskom  mezarju u Vitezu – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

24sata.info

The post U Visokom identificirano 13 žrtava proteklog rata, među njima i šestero djece appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Naša stranka predložila ustavne promjene

Jajce Online

Njegova smrt je obavijena velom tajne

Jajce Online

Protesti širom svijeta: Političari neće vam proći, ne damo BiH

Jajce Online