Connect with us

BiH

U vlasništvu bh. rudnika: Hotel Đuro Salaj u Gradcu pred prodajom za 4,8 miliona KM, je li to prava vrijednost

Avatar

Published

on

U vlasništvu bh. rudnika: Hotel Đuro Salaj u Gradcu pred prodajom za 4,8 miliona KM, je li to prava vrijednost

Hotel Đuro Salaj u Gradcu na Makarskoj rivijeri, u vlasništvu nekadašnjeg SOUR-a Titovi rudnici uglja Tuzla, čiji su pravni nasljednici rudnici Đurđevik, Banovići, Kreka, Breza, Miljevina…, ali i Aluminij Mostar, nalazi se pred prodajom, saznaje Faktor.

– Na sedmi Javni poziv za prodaju hotela Đuro Salaj prijavio se jedan ponuđač sa kojim je i zaključen predugovor o kupoprodaji. Postignuta je cijena u iznosu od 4.878.654,52KM, a kupac je “S DRIVE rent” d.o.o. Kiseljak, Podružnica Zagreb – potvrdili su nam u Agenciji za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine u čijoj je nadležnosti postupak prodaje.

Hotel Đuro Salaj ima četiri sprata, ukupne je građevinske površine od 4.448,57 m2 sa pripadajućim zemljištem i vinogradima ukupne površine 6.351 m2. Hotel je devastiran, ali posjeduje vodovodnu, kanalizacionu, telefonsku i elektro infrastrukturu.

Ranije je bilo prigovora da je vještačenjem ustanovljena niža vrijednost od stvarne. U Agenciji o tome svemu kažu:

– Prvo vještačenje je rađeno u augustu 2013. godine. S obzirom na protok vremena od osam godina nastupilo je dodatno i znatno devastiranje objekta. Uzimajući tu činjenicu u obzir urađena je nova procjena tržišne vrijednosti nekretnine.

Procjenu je uradio ovlašteni sudski vještak građevinske struke. Novim vještačenjem utvrđeno je smanjenje površine zemljišta (2.606 m2), a koje je bilo obuhvaćeno prvim vještačenjem, te da isto nije u zemljišnim knjigama upisano na SOUR Titovi rudnici, već na fizička lica.

Iz Agencije su nam naglasili da odluku o raspodjeli novčanih sredstava donosi Vlada FBiH u skladu sa Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa preduzeća i banaka.

 

(Faktor.ba)

 

The post U vlasništvu bh. rudnika: Hotel Đuro Salaj u Gradcu pred prodajom za 4,8 miliona KM, je li to prava vrijednost appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement