4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

U Zagrebu se otvaraju studije za razvoj videoigara

Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira na to dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih studija.

Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta.

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

– Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir – kaže Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a.

Studentima će nuditi četiri smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta, objašnjava Sužnjević, bit će zajednički za sve studente, poput povijesti, teorije i analize igre ili osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode sveučilišta u svijetu.

Kako objašnjavaju na FER-u, elementi budućeg dvogodišnjeg studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER-u ili razvoja računalnih igara na FOI-ju. Paralelno, kroz kraće programe cjeloživotnog učenja nudit će specifična znanja potrebna za industriju igara.

Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju ADU i voditelj projekta Edu4Games, ističe kako je plan na početku upisati 20 do 30 studenata, donosi Jutarnji list.

The post U Zagrebu se otvaraju studije za razvoj videoigara appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Objavljena prva fotografija Sanele Jenkins sa snimanja američkog reality showa

Jajce Online

Koliko je najmanje novca potrebno bh. porodici za tri obroka dnevno

Jajce Online

Na korona zabavi pucao iz mitraljeza

Jajce Online