Connect with us

BiH

U zatvorima manjak ljekara

Avatar

Published

onZatvorenici u BiH prošle su se godine 144 puta požalili ombudsmanima za ljudska prava. Kako se navodi u godišnjem izvještaju ombudsmana za 2018., to je čak 6,6 posto više žalbi nego godinu ranije.
Uvjeti smještaja
Tako su se zatvorenici koji služe kazne u nekom od kaznenopopravnih zavoda žalili na nedovoljne vanzatvorske pogodnosti, uvjete smještaja… Mnogi su, kako se navodi u izvještaju, tražili i premještanje u drugi zatvor, a brojne su i žalbe na to što u zatvorima nema dovoljno ljekara.
– U FBiH stalno zaposlenog ljekara imaju kaznenopopravni zavodi u Zenici, Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Orašju, Bihaću i Busovači. U RS to su zavodi u Banjoj Luci, Foči i Istočnom Sarajevu. Što se Doboja, Bijeljine i Trebinja tiče, ljekari rade povremeno – navedeno je u izvještaju.
Ombudsmanima se obratila i supruga jednog osuđenika koji služi u KPZ-u u Orašju, žaleći se da je on lošeg zdravstvenog stanja.
– Operirao je karcinom štitne žlijezde, a također je i dijabetičar. Zbog Rješenja Općinskog suda u Zavidovićima, kojim je odbijena njegova molba za prekid kazne, Kantonalnom sudu u Zenici podnesena je žalba po kojoj nije odlučeno. Iz tog razloga ombudsmani su od suda zatražili da odluku donese u što kraćem roku – jedan je od primjera.
Nenajavljene posjete
Ombudsmani su zatvore posjećivali najčešće nenajavljeno, a na osnovu žalbi zatvorenika.
– Konstatirano je da u tim zatvorima nema zdravstvene zaštite u punom obimu, jer naprosto nemaju barem jednog zaposlenog ljekara opće prakse na ugovor na neodređeno vrijeme, kako je to propisano Evropskim zatvorskim pravilima – konstatirali su ombudsmani.
U Sarajevu nema mjesta
Da su zatvori u BiH prenatrpani, pokazuje primjer iz KPZ-a Sarajevo, u kojem ima mjesta za 88 osoba, a lani je iza njegovih rešetaka bilo i između 90 i 100 pritvorenika.
– Zbog toga je Federalno ministarstvo pravde proširilo kapacitete pritvora u KPZ-u Zenica za 50 mjesta, te je data obavijest Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu da pritvorene osobe mogu upućivati u pritvorsku jedinicu u Zenicu, a po potrebi i drugim zavodima gdje ima mjesta – navode ombudsmani.
 
 
 
(avaz)
Objava U zatvorima manjak ljekara pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement