Connect with us

BiH

Učenici u Krajini će biti plaćeni za praktičnu nastavu koju rade u fir…

Avatar

Published

on

Učenici u Krajini će biti plaćeni za praktičnu nastavu koju rade u fir...

Učenici u Unsko-sanskom kantonu uskoro će biti plaćeni za obavljanje praktične nastave u firmama tog kantona, što do sada nije bilo moguće.

Učenici u Unsko-sanskom kantonu uskoro će biti plaćeni za obavljanje praktične nastave u firmama tog kantona, što do sada nije bilo moguće.

Vlada USK usvojila je danas izmjene Zakona o srednjem obrazovanju kako bi omogućila donošenje Pravilnika o praktičnoj nastavi i Pravilnika o ferijalnoj praksi za učenike stručnih škola. Pravilnik bi regulisao prava i obaveze učenika, mentora i privrednog subjekta kod kojeg se obavlja praktična nastava, uključujući i isplatu naknade za učenike na praktičnoj nastavi.

Ministar privrede USK Nijaz Kadrić rekao je da su izmjene donesene na inicijativu Udruženja poslodavaca koji žele da imaju zakonitu mogućnost da plate učenike na praktičnoj nastavi.

“Cilj je da kroz obuku i praktičnu nastavu poslodavci sutra takve učenike zadrže u svojim kompanijama. Ovo je prvi korak u saradnji između obrazovanja i tržišta rada. Cilj pravilnika je i da naši učenici steknu stručna znanja iz zanata i da spajanjem obrazovanja i privrede imamo kvalitetniji kadar u našim firmama”, rekao je Kadrić.

Ministrica obrazovanja i nauke USK Almira Ezić istakla je kako je dosadašnjim zakonom bilo predviđeno samo sklapanje ugovora između poslodavca, škole i učenika/roditelja, ali da je postojalo u praksi dosta nedostataka.

“Izmijenili smo samo dva člana i ove izmjene će biti razmatrane na Skupštini USK po hitnoj proceduri. Mijenjamo dio koji omogućava ministru da donese pravilnike o praktičnoj nastavi i ferijalnoj praksi i da se praktična nastava plati”, kazala je ministrica.

Klix.ba

Objava Učenici u Krajini će biti plaćeni za praktičnu nastavu koju rade u firmama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement