Connect with us

Jajce

Udruge proistekle iz domovinskog rata pružile potporu portalu Volim Jajce

Avatar

Published

on

U nastavku pročitajte saopćenje kojeg potpisuju: Udruga „13 rujan“ Jajce, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Jajce, Udruga ratnih vojnih invalida HVO Jajce, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO Jajce, Udruga nositelja ratnih odličja HVO Jajce i Udruga umirovljenih branitelja HVO Jajce

-Prošlo je skoro 30 godina od kako smo se kao građani ove države odlučili, a potom i oružjem izborili da živimo u neovisnoj državi i u demokratskom društvu. Prihvatili smo i u našim parlamentima usvojili mnoge deklaracije koje jamče slobode i ljudska prava koja su nam bila uskraćivana u totalitarnom komunističkom režimu.

Europska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, u članku 10. između ostalog ističe: „Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu posjedovanja vlastitog mišljenja, primanja i priopćavanja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice….“

Povod našeg obraćanja javnosti je kaznena prijava koju je Stranka demokratske akcije podnijela protiv jednog od najčitanijih lokalnog medija, portala www.volimjajce.com, radi navodnog „širenja mržnje, straha i nepovjerenja među građanima“. Razlog podnošenja prijave je objavljivanje članka autora Vinka Đotle pod nazivom „Dolaze ISIL-ovci, a tko odlazi?“

S obzirom da se radi o autoriziranom članku, navedenu kaznenu prijavu protiv portala smatramo bespredmetnom. Osim toga, tko može biti ravnodušan na činjenicu da su se brojni pripadnici terorističke organizacije ISIL vratili u BiH, a da ih još puno čeka na povratak. Cijela Europa i svijet su zabrinuti zbog te pojave, a izgleda da je samo SDA isticanje tog problema širenje mržnje i straha. Možda se autor u nekim dijelovima svoga članka nespretno izrazio o tom problemu, ali to su ipak stavovi autora a nikako navedenog portala.

Portal www.volimjajce.com u posljednje vrijeme je pisao o određenim neljudskim i nehumanim postupcima pa i protuzakonitim aktivnostima pojedinih visoko pozicioniranih članova SDA u Jajcu pa smatramo da je to glavni motiv pokušaja ušutkavanja ovog medija.

Svojim javnim istupom protiv portala doveli su do toga da je neposredno poslije objave informacije „da šire mržnju i strah“ isti portal bio napadnut i još uvijek nije ponovno pokrenut.

Stoga, mi iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata izražavamo punu potporu redakciji portala www.volimjajce.com i podržavamo njihova nastojanja da budu glas javnosti i da naše građane izvješćuju o onim stvarima i događajima o kojima drugi ne smiju pisati.

Također, osuđujemo svaki pokušaj udara na slobodu medija i osnovna ljudska prava i slobode.

Svi oni koji vrše javne funkcije moraju biti spremni na kritiku javnosti. Oni moraju shvatiti da su ih građani birali i da istim tim građanima podnose račune. Ako netko misli da je amnestiran od odgovornosti zato što pripada nekoj političkoj stranci i da mu politički položaj daje za pravo da krši ljudska prava i slobode, onda ga upozoravamo da je na krivom putu jer se istina ne može ugušiti prijetnjama i pritiscima, stoji u saopćenju.

 

 

(Volim Jajce)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement