Connect with us

BiH

Ugostiteljski objekti i kladionice u Zenici radit će od 9 do 18 sati

Avatar

Published

on

Ugostiteljski objekti i kladionice u Zenici radit će od 9 do 18 sati

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona nakon današnjeg zasjedanja donio je naredbu da svi ugostiteljski objekti i kladionice rade skraćeno radno vrijeme od 9 do 18 sati.

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona nakon današnjeg zasjedanja donio je naredbu da svi ugostiteljski objekti i kladionice rade skraćeno radno vrijeme od 9 do 18 sati.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić danas je kazao kako na području kantona još nema novih slučajeva koronavirusa, a da su troje koji su smješteni u izolaciji zeničkog stacionara stabilnog stanja.

“Broj zaraženih u ZDK je ostao neprimijenjen, a u proteklim danima imali smo negativne rezultate pacijenata iz Žepča i Olova na koronavirus. Proslijedili smo i briseve za još jednu osobu iz Tešnja te bi rezultate trebali dobiti kasno večeras. Broj osoba koje su pod nadzorom je veći, ali to je neophodno kako bismo pratili dalji razvoj situacije”, kazao je Jupić.

Dodao je da im nedostaje opreme, ali da su domovi zdravlja napravili spiskove koje će uputiti prema nadležnim institucijama te da će ista uskoro biti nabavljena. Međutim, problem je što je veoma teško doći do nje na svjetskom tržištu s obzirom da je potražnja prevelika.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić je kazao da je krizni štab donio naredbu o radu ugostiteljskih objekata i kladionica na području grada u skraćenom vremenu od 9 do 18 sati te je ponovio smjernice kojih se građani trebaju držati s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.

Kantonalna bolnica Zenica danas je odjel Oftamologije preselila na Odjel otorinolaringologije, a direktor bolnice Rasim Skomorac je kazao kako im je cilj da su spremni za hirurške, operativne i druge usluge koje budu trebale osobama zaraženim na koronavirus koje se budu nalazile u izolaciji, kako se ne bi liječile na odjelima gdje se liječe i drugi pacijenti.

Dodao je kako je u planu nabavka nova tri respiratora za što je Vlada ZDK odobrila sredstva, sanitetskog vozila, ali i mobilnog rendgen aparata.

“Mi svakako respiratore koje imamo ne možemo koristit na pacijentima koji su zaraženi koronavirusom. Oni se nalaze na odjelu intenzivne njege i tu su u funkciji. Nestašica respiratora je u cijelom svijetu i niko nema dovoljan broj respiratora za zaražene. Za sada nismo imali pacijente koji su u tako teškom stanju da im je potreban respirator, ali ako bude i kada bude, imat će potrebnu opremu za tretman”, pojasnio je Skomorac.

Klix.ba

Objava Ugostiteljski objekti i kladionice u Zenici radit će od 9 do 18 sati pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement