Connect with us

BiH

Ukrali im dva puta isto vozilo u godinu dana

Avatar

Published

on

Ured za reviziju institucija BiH, u finansijskom izvještaju o poslovanju Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu, na čijem je čelu Dragan Mektić, ministar sigurnost BiH, osvrnulo se na pomalo apsurdan podatak.

Naime, u izvještaju je navedeno da je motorno vozilo marke ”Toyota”, tip Land Cruiser, nabavljeno sredinom 2016. godine, vrijednosti 74.995 KM, ukradeno  dva puta u 2017. godini

Prvi put vozilo je ukradeno s parkinga Službe za zajedničke poslove institucija BiH u maju 2017. godine, a drugi put sa parkinga ovlaštenog Toyota servisa u decembru 2017. godine.

Faksimil revizorskog izvještaja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Faksimil revizorskog izvještajaFoto: (Avaz)

 – Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je obavješteno o izvršenim djelima krađe motornog vozila. Ministarstvo je,u junu 2018. godine, donijelo Odluku o stavljanju van upotrebe navedenog motornog vozila zbog krađe. Također, predmetnom Odlukom je definisano da će vozilo biti otpisano ukoliko se ne pronađe u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ove Odluke, te zadužen Sektor za pravne, kadrovske, opšte i finansijsko-materijalne poslove da izvrši potrebna knjiženja u glavnoj knjizi i pomoćnoj evidenciji o stalnim sredstvima. Važno je napomenuti da vozilo nije bilo kasko osigurano, tako da nema osnove za podnošenje zahtjeva za pokriće štete po osiguranju. Također, nije utvrđena eventualna disciplinska odgovornost ili odgovornost za materijalnu štetu zaposlenih lica zaduženih za upotrebu vozila – stoji u revizorskom izvještaju.

Istaknuto je također da je tokom cijele godine vršen  obračun naknade za prekovremeni rad (80 h/mjesečno) vozaču ministra.

– Visina isplaćenih neto iznosa kretala se u rasponu od 385 KM do 456 KM mjesečno. Pored toga, pomenutom licu je svaki drugi mjesec tekuće godine isplaćivana stimulacija u neto iznosu od 304 KM – naveli su revizori.

Revizori su utvrdili da je krajem 2017. godine pomoćnik ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove (Radenko Stanić, op.a)   otišao na bolovanje koje koristi do danas.

Prema dobijenim informacijama, kao razlog za isto je podignuta optužnica Tužilaštva BiH protiv pomenutog licazbog ratnog zločina. Prema raspoloživim podacima, optužnica je potvrđena, ali pomenuto lice nije suspendovano, već se u šiht listama konstantno vodi na bolovanju i dijelom na godišnjem odmoru – istaknuto je.

 

 

(avaz)

Objava Ukrali im dva puta isto vozilo u godinu dana pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement