Connect with us

BiH

“Ulazni screening” na graničnim prelazima BiH zbog koronavirusa

Avatar

Published

on

“Ulazni screening” na graničnim prelazima BiH zbog koronavirusa

U Sarajevu je danas održana sjednica Konferencije ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj je rečeno kako u BiH nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, ali se sve mjere provode u skladu sa procjenom trenutne situacije.

U Sarajevu je danas održana sjednica Konferencije ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj je rečeno kako u BiH nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, ali se sve mjere provode u skladu sa procjenom trenutne situacije.

Na sjednici je razmatrana trenutna situacija u vezi sa pojavom novog koronavirusa 2019-nCoV i postignut visok stepen saglasnosti o do sada poduzetim aktivnostima i nastavku djelovanja na sprečavanju širenja novog koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Zaključeno je da će zdravstvene vlasti nastaviti sa provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Sjednici su prisustvovali ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić, koji je zbog spriječenosti dolaska u radu učestvovao telefonski, i voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Akif Pezerović.

Mandić, Šeranić i Pezerović informirali su o aktivnostima koje su poduzeli, a o kojima se javnost kontinuirano izvještava.

Istaknuli su stalni kontakt svim nadležnim institucijama i sa Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. Mjere koje se provode fokusirane su na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom. Svim zdravstvenim ustanovama upućene su preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima. Na graničnim prelazima se u saradnji sa Graničnom policijom BiH provodi ciljani “ulazni screening” za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke.

Sastanku u Sarajevu je prisustvovao direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, koji je podsjetio na stav Svjetske zdravstvene organizacije da na temelju dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.

“Zdravstvene vlasti u BiH dijele zabrinutost mnogih ljudi koji se brinu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih prijatelja i porodica. Pojava bilo kojeg novog patogena koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku bolest i smrt zaista je zabrinjavajuće i mora se shvatiti s najvećom ozbiljnošću. SZO je pohvalila Kinu za mjere koje je poduzela i preporučuje da nastavi sa sprovođenjem mjera kao što su obavještavanje stanovništva o razvoju epidemije, mjerama prevencije i zaštite za stanovništvo i mjerama koje se poduzimaju na njenom zaustavljanju”, stav je Ureda SZO U BiH.

Nеоphоdnо је dа sе stаnоvništvо pridržаvа prеvеntivnih mјеrа kао štо su izbјеgаvаnjе bliskоg kоntаktа sа оsоbаmа kојi imајu аkutnu rеspirаtоrnu infеkciјu; оsоbе kоје dоlаzе iz Kinе i kоје imaju simptome rеspirаtоrnе infеkciје (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i dо 14 dаnа оd pоvrаtkа, trеbа dа sе јаvе u nаdlеžnu zdrаvstvеnu ustаnоvu rаdi prаvоvrеmеnоg liјеčеnjа i sprеčаvаnjа širеnjа bоlеsti; osobe kојi imајu simptоmе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје trеbајu prilikоm kаšljаnjа i kihаnjа prеkrivаti nоs i ustа јеdnоkrаtnim mаrаmicаmа tе prаti rukе; čеstо prаnjе ruku, pоsеbno nаkоn direktnog kоntаktа sа bоlеsnim ljudimа ili njihоvim оkоlišem.

Klix.ba

Objava “Ulazni screening” na graničnim prelazima BiH zbog koronavirusa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement