Connect with us

Jajce Online

Umro istaknuti bh. novinar, pisac, čuvar sevdaha i duše Bosne |

Jajce Online

Published

onNovinar, pisac, publicista, urednik i voditelj, ljubitelj sevdaha, čovjek kojeg gledaoci najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”, Vehid Gunić preminuo je sinoć u 76. godini, a tokom života dao je veliki doprinos očuvanju sevdalinke.

Većinu svojih emisija počinjao je s rečenicama koje ukazuju na to da otkucavaju posljednji trenuci da se sačuva nešto od naše kolektivne darovitosti, a prije svega tu spada sevdalinka koja nikad nije bila ugroženija.

Knjigama i serijom emisija daje ogroman doprinos očuvanju te veličanstvene lirske stečevine.

– Kao muzička stečevina, sevdalinka možda i neće opstati, ali kao lirska, poetska i literarna ostaje za sva vremena, jer u svjetskoj literaturi nema takve pjesme kao što su “Hasanaginica” ili “Omer i Merima”. Mogu biti i skroman i neskroman, ali znam da tri decenije dajem doprinos u očuvanju te stečevine koja se zove bosanska gradska lirska stečevina ili jednostavno sevdalinka – govorio je Gunić.


Napisao je gotovo 30 knjiga, putopisnih, dokumentarnih, intervjua, kao što su “Doktor Eso”, “On, Najveći – Muhamed Ali”, “Moji savremenici”, “Sevdalinke o gradovima”, “Strah od pušenja” te “Najbolje sevdalinke”, koja predstavlja do sada najpotpuniji anotlogijski izbor bosanskih lirskih gradskih pjesama.

Tu su, zatim, antologijski izbori sevdalinki s komentarima, Meraklije, Meraklije I, Meraklije II, Sevdalinke I i II, Sevdalinke o gradovima, Sarajevo divno mjesto i Najbolje sevdalinke, te knjige putopisa Rodna Bosno, daleko odosmo i Bilješke univerzalnog neznalice.

Rodnom Kozarcu, nadam se, odužio sam se mojim knjigama Kozarac, nekad bilo i Kozarac i Kozarčani, kao i mojim dokumentarnim filmom “Kozarac živi”.

 

 

 

(avaz)


Comments

commentsFeed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement