Connect with us

BiH

UNDP-u dostavljeno 26 prijedloga za smanjenje rizika od poplava

Jajce Online

Published

onRazvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) za projekt “Integracija klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa” dostavljeno je 26 prijedloga koji mogu doprinijeti smanjenju rizika od poplava na teritoriji 12 općina.
Ovaj projekt UNDP-a finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a realizira se u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama, civilnim zaštitama i 14 općina u slivu rijeke Vrbas.
Nakon pregleda pristiglih prijava po osnovu javnog poziva UNDP-a, bit će razmotrena realizacija projekata u općinama Banja Luka, Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradiška, Jajce, Jezero, Kneževo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Kotor-Varoš, Srbac i Šipovo.
Dostavljenim projektima su predviđene mjere uređenja vodotoka, čišćenja kanala, uređenja korita rijeke, reguliranja i sanacije kritičnih dijelova vodotoka te postavljanje obaloutvrda.
Predložene lokacije za realizaciju radova posjetit će predstavnici UNDP-a, općina i institucija koje upravljaju slivom Vrbasa u Federaciji BiH – Agencija za vodno područje rijeke Save i u Republici Srpskoj – Javna ustanova “Vode Srpske”.
Nakon posjete općinama u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save i Javnom ustanovom “Vode Srpske” bit će utvrđena konačna lista projekata za finansiranje, a na osnovu utvrđenih kriterija, saopćeno je iz UNDP-a.


The post UNDP-u dostavljeno 26 prijedloga za smanjenje rizika od poplava appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement