Connect with us

BiH

UO PIC-a: Omogućiti politički dijalog u skladu sa postojećim ciljevima…

Avatar

Published

on

UO PIC-a: Omogućiti politički dijalog u skladu sa postojećim ciljevima...

BiH

kriza vlasti

Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuvjetni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija, saopćeno je iz UO PIC-a.

“U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati”, navodi se u saopćenju i dodaje:

“Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice.”

U saopćenju se navodi i da se sa ovom izjavom UO PIC-a nije složila Ruska Federacija.

Fokus.ba

Objava UO PIC-a: Omogućiti politički dijalog u skladu sa postojećim ciljevima i obavezama BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement