Connect with us

BiH

USK: Usvojeno 15 zaključaka, zatraženo da se teret migrantske krize rasporedi i na ostale dijelove BiH

Klik Jajce

Published

on

Tematska sjednica Skupštine USK-a posvećena migrantskoj krizi okončana je usvajanjem 15 zaključaka. Od viših nivoa vlasti traže da teret migrantske krize rasporede na ostalom dijelu BiH, pojačaju granice, te donesu izmjene zakona o azilu i zakona o strancima.

S obzirom na dosadašnja iskustva i još uvijek neuspostavljenu vlast na višim nivoima, vrlo je lako da Krajišnici i ovog puta budu ostavljeni na cjedilu.

Stanje sa zdravstvenog aspekta u prihvatnim centrima je ozbiljno i nesigurno. U Miralu ih ima oko 500, dok je u BIRI smješteno blizu 1860 migranata. Najteže je ipak na Vučjaku, koji kako su zaključili zasutpnici u Skupštini USK ne može ostati trajno rješenje. Pored ostalog, insistira se na ograničenom kretanju migranata odnosno uvođenju kućnog reda u centrima po uzoru na one u Salakovcu i Delijašu. Dok se nađe alternativa Vučjaku, od Grada Bihaća traži se da stvori humanije uvjete na ovoj lokaciji.

– Od Operativne grupe se zahtjeva da u saradnji sa nadležnim insititucijama i međunarodnim organizacijama intenzivno traži mogućnost za uspostavljanje nove lokacije koja ispunjava minium uvjeta za prihvat migranata a istovremeno da je udaljena od naseljnih područja gradova i općina Unsko-sanskog kantona, s ciljem konačnog zatvaranja prihvatnih centara Bira i Miral ali i privremene lokacije za prihvat migranata na Vučjaku – kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK. Ukoliko ne dođe do realizacije zaključaka, uslijedit će reakcija.

– Ako do toga ne dođe, a tiče se zatvaranja Bire, što je i obećano prilikom usvajanja lokacije Vučjak, ali i svih ostalih zaključaka, u što skorije vrijeme organizirat ćemo još jednu skupštinsku sjednicu i donijeti represivnije mjere kao što su prosvjedi i uvođenje vanrednog stanja- poručila je Fatka Kulenović, zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Za skupštinskom govornicom iskazana je i zabrinutost oko prihvatilišta Vučjak koji se nalazi u strogoj vodozaštitnoj zoni. Vildana Alibabić, zastupnica u Skupštini i profesorica na Biotehničkom fakultetu tvrdi da je Vučjak prijetnja izvorištima Klokot, Privilica i Trbljenik s kojih se, pitkom vodom, snabdijevaju Bišćani.

Sve ono što se dešava na površini vrlo brzo dospijet će u podzemne vode. Vršena su mjerenja, obilježivači koji su stavljeni na Vučjak dospjeli su nakon 20 sati u izvorište Klokot. Vrlo brzo, fekalni otpad, otpad koji gore ionako već postoji, ali i sada dodatni otpad će završiti u podzemlju i najvjerovantnije opteretiti organskim tvarima i mikrorganizmima izvorište za vodosnabdijevanje građana – kaže Alibabić,i dodaje da je jučer posjetila Vučjak i da stanje već sada nije dobro, te je ponudila alternativna rješenja.

– Već sad su te otpadne vode vidljive. Postoji rješenje. Neka se iskopa septička jama, neka se fekalni otpad iz sanitarnog čvora prikuplja makar u tu septičku jamu i neka dolazi cisterna i odvozi otpad u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, da koliko toliko ublažimo uticaj na naša izvorišta- ističe Alibabić.

Uz zdravstvene i socijalne radnike, policijski službenici, danas su u više navrata pohvaljeni za svoj angažman u kontroliranju migrantske krize. Javna pohvala njima dio je duge liste zaključaka koji bi trebali voditi daljoj stabilizaciji krize koju je izazvao pojačan priliv migranata.

 

avaz.ba

Klik Jajce je zamisljen kao web na kojem cete naci sve novosti jajackih portala i malo sire na jednom mjestu. Svaki prijedlog je dobrodosao stoga nas slobodno kontaktirajte.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement