Connect with us

BiH

Uspjeh Vinčana u ‘tuđoj avliji’: Uvijek sam bio ponosan na mjesto i grad iz kojeg dolazim

Avatar

Published

on

Uspjeh Vinčana u ‘tuđoj avliji’: Uvijek sam bio ponosan na mjesto i grad iz kojeg dolazim

Nije novost da mladi Bosanci i Hercegovci u svijetu postižu zapažen uspjeh i da su priznati u poslu kojim se bave. Mnogo je takvih primjera, a mladi Abdulah Mukić (24) s adresom u Norveškoj, dokaz je da se rad i trud isplate, piše Jajce Online.

On je živio u Vincu do svoje 12. godine, gdje je pohađao OŠ “Berta Kučera”, zatim se seli u Travnik i vrlo brzo nakon toga i za Norvešku, grad Haugesund.

Njegova gotova sva familija i dalje živi u Vincu kao i veliki broj njegovih kolega iz osnovne škole s kojima i dalje ima vrlo dobar odnos. Trenutno je magistrirao Industrijsku ekonomiju na Univerzitetu u Stavangeru, a pored toga radi i kao asistent projektnog menadžera u konsultantskoj firmi “HR Projekt AS” u Oslu.

-Srednju školu sam završio u Skeisvang srednjoj školi u Haugesundu, mada sam bio krenuo  Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku gdje sam završio jednu godinu poslije koje sam otišao za Norvešku. Inače, svoje primarno visokoškolsko obrazovanje sam uspješno savladao na Univerzitetu u Stavangeru gdje sam stekao zvanje građevinskog inzžnjera prije dvije godine, govori nam Mukić.

Danas je bila upriličena ceremonija dodjele poklona za one studente koje su predali svoje magistarske radove.

-Među tim studentima sam i ja, i naravno da osjećam veliki ponos i sreću što svoj grad i svoju državu predstavljam na takav način ovdje u Norveškoj. Uvijek sam bio ponosan na mjesto i grad iz kojeg dolazim, svakako da sam i drugima pokušavao predstaviti nas na najbolji način. Rezultat toga je bila i jedna grupa bliskih prijatelja iz Norveške koja je, na moj poziv, bila u posjeti našoj zemlji i našem gradu Jajcu, priča nam on.

fbt

Djeca u Bosni i Hercegovini se trenutno suočavaju s etničkom diskriminacijom i segregacijom u školama i učionicama. U sadašnjoj situaciji, mladi ljudi nisu pripremljeni za uspjeh u 21. vijeku.

-Što se paralele u školovanju tiče, rekao bih da je u Norveškoj dosta konkretnije od srednje škole pa nadalje. Ovdje već u tom periodu se moraju znati planovi za dalje. Naprimjer, u gimnaziji se može birati između lahke, srednje i teške matematike. Odabere li se srednja matematika, ne može se kasnije studirati za inžinjera, ali može za doktora medicine naprimjer. Zanimljiv sistem u svakom slučaju, ali svakako da sistem obrazovanja u našoj zemlji se ne razlikuje mnogo od onog u Norveškoj u drugim segmentima, kazao je Mukić.

Mukić je poručio da mladi u bh. društvu prije svega moraju imati radne navike i prilagoditi se tržištu rada.

-Mladima bih preporučio da imaju realne i, što je moguće, veće ambicije. Važno je i da mladi sami biraju pravce kojima žele ići, jer na kraju će oni sami i snositi posljedice za svoje odluke, bilo pozitivne ili negativne. Moja preporuka je isto i da biraju stvari koje ih interesuju. Veliki rezultati se mogu postići samo uz velik trud, mnogo rada i vjere u sebe, rekao je.

Veliku podršku tokom školovanja pružala mu je porodica.

-Za kraj bih se zahvalio svojim roditeljima za to što su uvijek vjerovali i bili tu za mene. Naravno, veliki pozdrav njima, ostatku familije i svim našim sugrađanima, poručio je Abdulah Mukić.

 

 

(Jajce Online)

The post Uspjeh Vinčana u ‘tuđoj avliji’: Uvijek sam bio ponosan na mjesto i grad iz kojeg dolazim appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement