Connect with us

BiH

Uspješno deaktivirana avio-bomba pronađena na gradilištu u Sarajevu

Avatar

Published

on

Uspješno deaktivirana avio-bomba pronađena na gradilištu u Sarajevu

BiH

fucz

U FUCZ-u, radi se o avio-bombi koja je na spomenuti lokalitet bačena tokom Drugog svjetskog rata, najvjerovatnije, u novembru 1944. godine

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Avio-bomba britanske proizvodnje pronađena u prijepodnevnim satima na gradilištu tržnog centra Bingo (lokacija bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice u Sarajevu), uspješno je deaktivirana.

Kako je Feni kazao direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, radi se o bombi mase oko 500 kilograma, velike razorne moći, koja je predstavljala opasnost za sve građane koji žive na spomenutoj lokaciji u prečniku od dva/tri kilometra.

Naveo je kako su pripadnici FUCZ-a uspješno deaktivirali aviobombu, čemu je prethodila identifikacija vrste upaljača, te utvrđeno da je riječ o upaljaču broj 28, serije tri, koji je moguće na adekvatan i siguran način ‘zbrinuti’, nakon čega je uklonjen, a sam detonator uništen.

Solak precizira kako bi bilo kakav transport, ili rad sa bombom s neosiguranim upaljačem zahtijevao evakuaciju stanovništva u prečniku od najmanje dva kilometra.

Budući da je sve uspješno odrađeno, više nema opasnosti za stanovništvo, te su preostale aktivnosti na izmještanju bombe na skladište, a potom, nakon odgovarajućih priprema, slijedi njeno uništavanje na poligonu FUCZ-a.

– Sve aktivnosti koje slijede radit ćemo u koordinaciji s pripadnicima MUP-a KS koji će osigurati nesmetan transport pronađene avio-bombe – kazao je Solak, uz uvjerenje da će dve proteći kako je planirano.

Kako je Feni ranije rečeno u FUCZ-u, radi se o avio-bombi koja je na spomenuti lokalitet bačena tokom Drugog svjetskog rata, najvjerovatnije, u novembru 1944. godine.

Fokus.ba

Objava Uspješno deaktivirana avio-bomba pronađena na gradilištu u Sarajevu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement