Connect with us

Jajce

Uspješno završen prvi ‘Art Festival Jajce’ koji slavi različitosti (FO…

Avatar

Published

on

U grad Jajce se ovoga proljeća doselio i, nadamo se dugoročno smjestio, festival, festival glazbe, filma, književnosti, prije svega festival ljudi- mladih i kreativnih, starijih i nostalgičnih, umjetnika te njihovih znatiželjnih promatrača.

Art Festival Jajce ove je godine proslavio svoj nulti rođendan, ove godine se rodio i već je krenuo u pripreme za svoje sljedeće festivalsko slavlje.
U prvome izadnju čuli smo tri koncerta, pogledali jedan film, nazočili jednom književnom poslijepodnevu, a isto tako i popratili niz tematskih radionica za osnovnu i srednju školu te za djecu s poteškoćama u razvoju.

Student bečkog konzervatorija pokrenuo festivalOsnovati i pokrenuti festival u samom se početku činio prije svega kao dobar način razbijanja gradske svakodnevice, odlična prilika za obogaćivanjem kulturnog sadržaja Jajca, a i kao Idealan način za povezati i umrežiti ljude iz regije.
Međutim, kako nam je ovo bio prvi put da ulazimo u takvu vrstu kulturno-administrativno-produkcijskog pothvata, shvatili smo da postoji ogromna količina nevidljivog rada, organizacijskih vještina, niza preduvijeta koje treba zadovoljiti kako bi nešto poput festivala moglo zaživjeti. Nadamo se da s godinama taj rad neće postajati jednostavniji budući da želimo da festival raste te da skupa s njim raste ljubav prema umjetnosti i prema, puno važnije, ljudima.
Iznimno smo zadovoljni prvim festivalskim zdanjem jer smo publici uspijeli prenijeti duh mediterana i njegovog kulturnog nasljeđa kroz fantastičan ambijentalni kocert klape Garbin u Sahat Kuli, također kroz film Ivana Salaja “Osmi Povjerenik” nastao prema romanu značajnog hrvatskog pisca Renata Baretića.

Posebno nas raduje da je Elvidn Nezirović svoj roman “Ništa lakše od umiranja” prvi put predstavio zajedno sa fra Dragom Bojićem na isto tako prvom Art Festivalu Jajce. Uspijeli smo im prenijeti esenciju sevdaha kroz autentičnu izvedbu Jelene Milušić i Merime Ključo, a Jimmy Budeš i Vid Hribar publici su kao Jelenina i Merimina predgrupa od srca odsvirali jezgroviti klavirski jazz koncert.
Također, djeca s poteškoćama u razvoju ta dva dana su muzicirala, osnovnoškolci su naučili ponešto o filmu, a srednjoškolci o tome kako izgleda život muzičara. 
Iako se situacija odvila tako da je festival pao na ramazan, što je utjecalo na odaziv publike i obzirom da kao relativno neiskusni organizatori nismo uzeli sve stvari u obzir, festival se rodio i započeo svoj život kojeg ćemo mi samo čuvati, paziti i malo po malo usmjeravati u lijepu i sigurnu budućnost.

Posebna zahvala svim učesnicima na super energiji, posjetiteljima na podršci, te partnerima i sponzorima na ukazanom povjerenju. Hvala Filipu Brtanu za kompletan dizajn i najbolji logo na svijetu. Posebno se zahvaljujemo Općini Jajce, partneru bez kojeg realizacija festivala ne bi bila moguća, te JU “ Dom Kulture” Jajce na ustupljenom prostoru za festivalske programe. Hvala partnerima na uspješnoj saradnji pri realizaciji radionica: Srednjoj školi “Nikola Šop”, Osnovnoj školi “13. Rujan”, te udruzi “Vodopad Ljubavi”.
Sponzori: 
Hotel “Turist 98”,  BC “Budeš”,  Photo Video “Orbi”,  Guesthouse “Marivo”, Motel “Plaža”,  Konoba “Slapovi”, Apartmani “Anita”,  Cjećara “Agria”,  Restoran “Kod Asima”, i Jägermeister.
 
 
(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement