Connect with us

BiH

Ususret “Oluji “ | Volim Jajce

Avatar

Published

on

Ususret “Oluji ”

Iako daleko iza nas,medij ne spominje težinu tereta koju je uoči operacije “OLUJA” podnijeli pripadnici HVO-a.
Proširena verzija teksta skinuta sa Foruma .

Dan uoči operacije „Oluja“ u sklopu vezivanja srpskih snaga „Bušići“ su napali kotu Prika Jelovača. VRS je upravo na tu kotu postavio neke od najelitnijih postrojbi,Prvi put se dogodilo da „Bušići“ nisu uspjeli probiti neprijateljsku crtu. U borbi prsa u prsa „Bušići“ su pretrpjeli najveće gubitke u jednom danu na svome ratnom putu. Taj dan imali su šest poginulih i 14 ranjenih pripadnika.
Gubitci su bili uistinu veliki sa obe strane.Akcija je započela u 6 ujutro i trajala do 1 poslje ponoći.Bilo koji vojni analitičar bi zbog siline napada zaključio da iz toga pravca kreće glavni udar.U toku tog dana i te noći iz SAO Krajine je na područje kupreške bojišnice prebačeno oko 3 000 pripadnika specijalnih postrojbi vojske SAO Krajine uključujući i Kninđe ,Specijalnu policiju te pripadnike Tigrova (Arkanovih ) i Belih Orlova koji su tada bili na područjima Krajine.
Ako tomu još pridodamo način na koji je bila ustrojena srpska vojska , gotovo sve rezervisti i vrlo mali broj malih operativnih postrojbi Sao Krajina je praktično ostala bez obrane.
Slično kao da je netko iz Hercegovine odveo u vrijeme rata “BUŠIĆE”,Kažnjeničku,Ludviga Pavlovića ,Specijalnu Policiju i sve ATG-e i ostavio obranu sastavljenu samo od domobranskih postrojbi.
Kao što Johny BG napisa katastrofalna odluka srpskog vojnog vrha.
Ujutro je počela Oluja a krajiški Srbi su bili bez 3 000 svojih najboljih boraca.
Napominjem da je ovo osiguralo relativno lako zauzimanje Knina,Obrovca,Benkovca itd
Ovo se odnosi isključivo na , da ga tako nazovemo Južni dio Krajine.
Onaj dio ,gdje su konkretno išli Gromovi,oko rijeke Kupe i Petrinje nije bio na ovaj način oslabljen i gore su se vodile teške borbe i pomaci su bili vrlo mali uz velike gubitke.
Svi se sjećate da su prvo počeli padati gradovi na jugu a onda je krenula panika i domino efekt.
Ovu emisiju koju Zrikavac pominje sam gledao i navodno u transkriptu stoji da je Milošević pitao “Tko je izdao naredbu za povlačenje”
Mislim da nije nitko,jednostavno krene priča i raširi se poput tsunamija.Dovoljno je da jedan krene bježat i ode cijelo selo,mislim da je to funkcioniralo na tom principu.Normalno je da nakon ovakvog slabljenja odbrane i sklanjanja najboljih boraca sa ratišta krene priča o izdaji i dogovoru.Svaki Srbin je znao da slijedi napad samo nisu znali kada,gdje i odakle.
Oluja je možda bila svašta i može se danas tumačiti ovako i onako ali ono što sigurno nije bila ,nije bila dogovorena akcija između Srba i Hrvata.Jednostavno se poklopilo nekoliko pozitivnih stvari i dobrih odluka na hrvatskoj strani i slijed katastrofalnih vojnih odluka na srpskoj.
Još jedna jako važna stavka je bio vojni ustroj.Srbi su funkcionirali na JNA principima i doktrini koju je znao svatko tko je služio JNA.Unutar HV-a i HVO-a je bilo bivših Jugo generala i oficira koliko hoćeš tako da oni nisu imali čim iznenaditi.I HV i HVO su bili ustrojbeno samo djelimično naslonjeni na JNA doktrinu,u prvom redu domobranske postrojbe koje i nisu vodile operacije u nekom značajnijem obimu,dok su profesionalne postrojbe bile ustrojene na tzv NATO doktrini u što su ubačena iskustva ljudi koji su bili u Legiji stranaca,SAS-u i sličnim postrojbama.
Bilo koji vod ili desetina npr Tigrova, Puma, Bušića je mogao samostalno djelovati i biti učinkovit bez direktne veze sa zapovjedništvom što je kod Srba bio slučaj samo u vrlo malom broju postrojbi.Hvatska strana je upravo zbog takvog načina ustroja bila u neizmjerno povoljnijem položaju jer je uvijek znala par poteza unaprijed dok srpska strana sa svojom okoštalom vojnom strukturom nije mogla predvidjeti poteze Hrvata.”

Izvor: Forum
“BUŠIĆI”

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement