Connect with us

BiH

Uz koronavirus širi se i strah: Putnička “segregacija” Kineza na saraj…

Avatar

Published

on

Foto: Klix.ba

Pomalo komična, ali i tužna situacija vladala je danas na sarajevskom aerodromu kada je stigao autobus sa grupom od blizu 30 kineskih državljana koji su proteklih dana boravili u BiH.

Pomalo komična, ali i tužna situacija vladala je danas na sarajevskom aerodromu kada je stigao autobus sa grupom od blizu 30 kineskih državljana koji su proteklih dana boravili u BiH.

Prema riječima reportera portala Klix.ba, kada su putnici koji su stajali ispred terminala vidjeli autobus sa Kinezima odmah su ušli u unutrašnjost zgrade aerodroma. No, nakon nekoliko minuta u prostorije su ušli su i Kinezi što je dovelo do “grupisanja putnika” na dvije strane.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Tako se na jednom kraju prostorije nalazila grupa kineskih državljana, a sa druge svi ostali putnici i njihovi pratioci. Dijelila ih je udaljenost od samo nekoliko desetina metara.

Jasno je da mnogi ljudi posljednjih dana žive u strahu od koronavirusa koji se širi iz kineskog grada Wuhana, a kako saznajemo slične scene su zabilježene i na drugim aerodromima širom svijeta.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Dok državno Ministarstvo vanjskih poslova bh. građanima savjetuje da putovanje u Kinu odgode do daljnjeg, ulazak Kineza u BiH nije ograničen.

Podsjećamo, od dana kada su kineske vlasti objavile vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća prouzrokovane novom vrstom koronavirusa pa do danas u Bosnu i Hercegovinu ušla su 3.873 državljanina Kine.

Ipak, ovakvi potezi izoliranja na aerodromima i drugim mjestima mogu dovesti do uznemirenosti kineskih državljana koji vjerovatno i nisu nosioci zaraze. U isto vrijeme, izbjegavanje kontakta sa osobama koje bi mogle imati vezu sa zarazom sada je, sticajem okolnosti, teško osuditi.

Treba istaći da svi kineski državljani koji borave u BiH imaju instrukcije u slučaju da im se pojave određeni simptomi koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom. S druge strane nadležni organi u BiH obavljaju sve sanitarne kontrole pri ulascima državljana Kine u našu zemlju.

Klix.ba

Objava Uz koronavirus širi se i strah: Putnička “segregacija” Kineza na sarajevskom aerodromu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement