Connect with us

Jajce Online

Uzbudljivi spustovi brzacima turistička su atrakcija: Splavarenje Drin…

Jajce Online

Published

onPaklene vrućine koje u valovima pogađaju našu zemlju brojni Goraždani, ali i gosti koji su u ovom gradu na godišnjem odmoru provode na obalama Drine, a posebnu atrakciju već decenijama predstavlja splavarenje.
Vožnja rijekom, koja je samo od Ustikoline do Goražda zadržala svoju izvornu ljepotu i prirodni tok, prilika je za odmor, opuštanje, usputno osvježenje i kupanje, ali i uzbuđenje pri savladavanju nekog od drinskih bukova.
Raspale roštilj
– Rafting na Drini nije uzbudljiv kao onaj na Tari, koji je čisti adrenalin. Drina ima svoje bukove koji nisu toliko opasni, pa goste više privlače prirodne ljepote. Taj ćeif, uz roštilj pod tendom koji se potpali na splavu, poseban je, a često se zapjeva i uz harmoniku – kaže Armin Herenda, suvlasnik turističke agencije „Obner“ iz Goražda, jedine koja splavarenju ne da da postane prošlost.

Osim splavova, turistima su na raspolaganju i rafting čamci. Zavisno od vodostaja, spust traje blizu šest sati, koliko je potrebno da se savlada oko 24 kilometra rijeke. Splav može primiti 10 putnika. Drina ima dugu tradiciju splavarenja. Prvi splavovi izrađivani su još u drugoj polovini 19. stoljeća i nisu prevozili turiste, već je to bio najjeftiniji način transporta drveta do gradova. Prijevoz balvana
– Balvane povezane čeličnim sajlama i željeznim klanfama niz Drinu su spuštali samo najvještiji splavari, koji su se tada nazivali triftari. Drveni trupci u neobično plovilo na sličan način spajaju se i danas. Za montažu splava dužine 12-13 metara potrebno je oko tri i po sata, a za povezivanje trupaca koriste se sajle, drvo i 120-150 klanfi. Cijela konstrukcija ima oko 3,5 kubnih metara drveta i nosi težinu do 1,4 tone – pojasnio je Herenda.
650 maraka unajmljivanje
Unajmljivanje splava s posadom košta 650 KM, dok se čamci sa skiperom mogu unajmiti za 150 i 180 KM. Prijevoz grupa od Goražda do Ustikoline, da bi se vratili do svojih vozila, košta 60 KM. Od ove godine „Obner“ gazduje i turističkim kompleksom na riječnom otoku Ada, nizvodno od Ustikoline. U renoviranim objektima, u izoliranom dijelu netaknute prirode, može se smjestiti 16 gostiju.
(Avaz.ba)


The post Uzbudljivi spustovi brzacima turistička su atrakcija: Splavarenje Drinom za ćeif i odmor appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement